Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Да посочваме ли датата на раждане в автобиографията си?

3
Снимка: unsplash.com

Поверителността на информацията е една от червените линии в бума на интернет технологиите и онлайн комуникацията в последните години. Сигурността на данните е от първостепенно значение за потребителя, решавайки дали и на кого да разкрие своя адрес, възраст, пол, банкова сметка и т.н. Опазването на личните данни е основен приоритет и за всички уебсайтове и платформи, предоставящи онлайн услуги или дейности във виртуалното пространство.

Същото се отнася и за платформите за работа, временна заетост в чужбина или дистанционни услуги, свързващи служители и работодатели през държавни граници, континенти и часови зони. Стандартната практика e фирмите, набиращи кандидати, да изискват автобиография, като упоменават, че събират тези документи само за вътрешна употреба, тоест за селекция на група от лица, които да поканят на интервю. Често обаче работодателите получават и ред други данни, като семейно положение, дата на раждане, лични интересни и други.

Защо рождената дата не е задължителна във вашето CV?

В повечето шаблони за автобиография датата на раждане е въведена като стандартно поле. Важно е да знаете, че можете да посочите само годината, в която сте родени, каквато например е практиката във Франция. Други страни, сред които Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Ирландия и други, изобщо не изискват възраст в автобиографиите, за да избегнат възрастова дискриминация. Същото се отнася и до други чувствителни данни, като например семейно положение и национална принадлежност.

Опитните специалисти по подбор на персонал веднага ще разберат каква е възрастта ви, щом се вгледат кога сте завършили образованието си и колко дълъг трудов стаж имате. Снимката, част от повечето резюмета, също може да е “издайническа”. Така че въпросът за вписването на възрастта,  когато създавате вашето CV, все повече ще губи актуалност, още повече че развитите страни очакват границите на трудоспособната възраст да продължават да се увеличават, поради застаряването на населението и демографските предизвикателства.

Възрастта е само число - докажете го

Ако обаче изберете да не споделяте вашата година или дата на раждане, то може да компенсирате това с мотивационно писмо, сертификат или друга квалификация. Ако сте над 40-годишна възраст и сте решили да потърсите начална позиция в изцяло нова сфера, то бъдете честни и споделете това. Със сигурност желанието ви за развитие ще бъде оценено.

И обратно, ако сте на 18-години и нямате никакъв опит, то акцентирайте върху допълнителните си умения, които биха ви превърнали в ценен служител на желаната от вас компания. Винаги имаше шанс! Тук е важно да отбележим, че все повече големи фирми възприемат културата на многообразието, като се стремят да назначават служители от всякакви възрасти, националности и религии, все повече хора с увреждания, представители на малцинствени други и т.н.

В крайна сметка какво значение има възрастта, щом даден служител пасва като дялан камък за дадена фирма? Именно това е важното. С убедителна автобиография сте една стъпка по-близо да докажете това.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени