Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
5 причини да посетите Рим за градска почивка

3
Снимка: unsplash.com

Benvenuti a Roma! Добре дошли в Рим - градът, произведение на изкуството, спиращ дъха с великолепната си архитектура, хилядолетна история и съкровища на всяка крачка. Италианската столица има какво да предложи на всеки. Зад всеки ъгъл, наднича ново приказно кътче, което приканва да го откриете и уловите на снимка. Ето няколко повече от основателни причини да стегнете куфара и да си подарите поне един чуден уикенд там.

Пищно културно наследство, богата история и впечатляващи забележителности

Рим е толкова наситен с интересни кътчета с хилядолетна история, че буквално представлява огромен жив музей, като историческият център е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Старо и ново съжителстват в обща хармония, която няма да откриете никъде другаде по света. Сгради от старо време като Пантеона, Колизеума и Римския Форум, връщат своите посетители назад във времето. Замъци като Сант Анжело, дворци като Дория Памфили - днес пищна галерия, площади като прочутите в цял свят Пиаца Навона и Пиаца дел Пополо чакат да ги откриете. А църквите! В града те са над 900.

Храната и ех, виното!

Със своите зашеметяващи вкусове, италианската кухня неслучайно е считана за една от най-добрите в света. В Рим, тя си има своите регионални особености. Любими на местните са привидно простичките ястия, приготвени със сезонни местни продукти, но толкова наситени с вкусове, че създават истински празник за сетивата. Задължително се насладете на карбонара - именно Рим е създателят на тази великолепна паста. Хубавата храна е още по-хубава в компанията на добро вино. В Рим, то обичайно е от близкия район Фраскати. Популярно е и като „Златното вино,” заради своите цвят и ценност. Е как да не си купите самолетни билети до Рим още днес?

Мода и пазаруване – от луксозни брандове до малки магазинчета за уникати

Неслучайно, Италия е сочена за световна модна столица, а нейното сърце е Рим. В столицата се издигат централите на едни от най-добрите луксозни италиански марки като Валентино, Bulgari, Fendi, Laura Biagiotti и Brioni. Ще ги откриете в района на търговската зона около Испанските стълби. Тръгнете по улица Via Dei Condotti, която ги свързва с Corso Italia, друго страхотно бутиково място. Не пропускайте да разгледате и уличките в историческия център на града, които са изпъстрени с многобройни витрини.

На гости на папата във Ватикана

Избирайки да посетите Рим, получавате две в едно оферта – опцията да посетите сърцето на римокатолическата църква и най-малка държава в света Ватикана. Градът-държава има само 1000 жители, които имат честта и привилегията всеки ден да се наслаждават на Базиликата "Свети Петър", Ватиканските музеи пазещи 54 колекции произведения на изкуството, включително на Рафаело, Леонардо да Винчи и Микеланджело; Сикстинската капела в Апостолическия дворец - официалната резиденция на папата, Ватиканските пещери, градините и други. Разположен в границите на Рим, Ватиканът е център на вярата и духовността, дом на невероятни културни и исторически съкровища.

Трябват ли ви още причини, за да посетите Рим? Ето още няколко: можете да отседнете в страхотни исторически места за настаняване на по няколко века, климатът е мек и кани на гости и в по-хладните месеци, романтиката и местенцата за перфектни снимки са навсякъде. Остава да отворите сайта на esky, да си резервирате супер изгоден и достъпен полет до Рим и да си подарите бягство в чудната италианска столица.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна