Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на ГЕРБ е готов, но Борисов обяви: Няма аз да съм номиниран за премиер

Снимка: архив, БГНЕС

"Готови сме с кабинет, аз няма да съм номинацията за премиер. Ние можем да направим правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте", посочи пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той поясни, че няма да е премиер, въпреки че може да ръководи "най-добре от всички".

Борисов заяви, че трябва да се благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата.

Според лидера на ГЕРБ "за да няма его и ядосани" въобще не трябва да се говори за първия, втория или третия мандат.

Имаме много добра коалиция в парламента, посочи Борисов и даде за пример гласуванията в пленарната зала за предоставянето на военна помощ за Украйна, за закупуването на още осем изтребителя B-16, за продължаване на пътя към еврозоната и за 100% диверсификация от руското ядрено гориво.

По думите му, в края на контактните групи в Народното събрание трябва да се подпише документ, в който да бъдат включени всички приоритети на партиите и след това да се гласува само по тях.

Според Бойко Борисов, ако всички са мъдри, правителство ще има. Той не изключи възможността за съставяне на кабинет без политически лица, министрите от който да изпълняват само точките, по които партиите са се споразумели.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че ако все пак се стигне до трети мандат, най-лесно ще е да се даде на "Български възход", но правителството, което ще се направи, ще е с кратък мандат.

Бойко Борисов обяви, че е готов да се срещне очи в очи с Кирил Петков и Асен Василев в момента, в който бъде подготвена подобна среща.

"Какво е в моята душа е без значение", отговори той на въпроса дали им е простил ареста си.

"Всички ме питат защо съм толкова добронамерен - заради предстоящата зима", отвърна лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен още, че иска оставката на енергийния министър Росен Христов.

"Доста съм ядосан на това, което направи служебният министър на енергетиката", във връзка с изслушването на Росен Христов в парламента за доставките на природен газ.

"Служебното правителство е да прави избори, не оценки. Откъде накъде той (Росен Христов – бел. ред.) ще напада нашите възможни партньори – "Продължаваме промяната". Той извърши политически акт на атака срещу ПП. Да, вярно е, но има ДАНС, прокуратура, а Христов каза чудовищни неща. Кирил и Асен не бяха в зала, но предполагам, че ще вземат мерки", заяви той.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна