Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев със стратегия за третия мандат, както и с имена за министри. А за премиер?

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че партията му има стратегия за водене на преговорите, ако се стигне до трети мандат и той им бъде връчен от президента Румен Радев.

"Преди обаче да стигнем до третия мандат, който според мен е кризисен, нека да видим възможностите за решаване на тази задача – съставяне на редовно правителство с първия и втория мандат", коментира той пред Нова тв.

"При трети мандат, независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест, ние с "Демократична България" сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство", обясни стратегията си Янев.

Според него добрата новина е, че тонът, привнесен в Народното събрание от предизборната кампания, се е променил и диалогът между партиите вече е започнал.

"Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризи, трябва да е максимално компромисен и приет от партиите", настоя лидерът на "Български възход".

Попитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори: "Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам".

Стефан Янев обаче потвърди, че има идея за имената на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени