Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва купува от САЩ 8 ракетни системи HIMARS

Ракетна система HIMARS
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Литва купува осем ракетни системи HIMARS от САЩ за $495 милиона, предаде АФП, позовавайки се на литовски представители.

Балтийската република, която граничи с Русия и нейния съюзник Беларус, увеличи военните разходи след инвазията на Русия в Украйна.

Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза, че системите, които ще бъдат доставени през 2025-а и 2026 г., ще осигурят "изцяло нови значителни способности, каквито Литва не е имала никога".

"Предложената продажба ще допринесе за постигане на военните цели на Литва, като обнови нейните способности и още повече разшири съвместимостта със САЩ и съюзниците им", посочи в изявления американската агенция за сътрудничество в отбраната и сигурността.

Доставените системи HIMARS на Украйна се смятат за един от най-ефективните инструменти в арсенала ѝ в битката за изтласкване на руските войски.

Литва, която е членка на ЕС и НАТО, харчи над 1,6 млрд. евро или 2,52% от БВП за отбрана и ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО през юли 2023 г.

Държавата с население от около 2,8 млн. души, купува освен това и известен брой ракети с голям обсег ATACMS, които могат да поразят цели до 300 км, както и ракети с по-малък обсег, посочва АФП.

Съседните Латвия и Естония също планират да купят системи HIMARS.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна