Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати настояват Илън Мъск да свидетелства пред ЕП относно Twitter

Софи ин'т Велд, евродепутат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законодателите настояват Илон Мъск да дойде в Европейския парламент и да ги увери, че Twitter Inc. няма да се превърне в платформа, която заплашва демокрацията.

Холандската евродепутатка Софи ин'т Велд, ключов член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, каза, че е загрижена, относно даването на "свобода" на речта на омразата, подбуждането към омраза и насилие, както и на дезинформация, целяща да повлияе на изборите.

"Първо искаме да знаем: наистина ли ще играе по правилата, ще зачита европейските закони?“, посочи Софи ин'т Велд в интервю за Блумбърг. "Мисля, че също така искаме да бъдем уверени, че Twitter няма да бъде, да кажем, заплаха за демокрацията".

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС, Тиери Бретон,пък  предупреди Мъск, че ще трябва да следва правилата на ЕС, най-вече Закона за цифровите услуги, който изисква от компаниите да премахват незаконно съдържание и да предприемат повече действия за борба с вредното съдържание.

Плановете на Мъск за свобода на словото за Twitter са в сблъсък с правилата за съдържание на ЕС, напомня Блумбърг.

Мъск, който се представя като "абсолютист на свободата на словото", направи редица ключови промени в Twitter, откакто пое управлението в края на октомври, включително съкращаване на почти половината от работната сила на компанията и каране на потребителите да плащат, за да получат т.нар. "синя отметка" (Twitter Blue), която досега означаваше, че компанията е проверила самоличността на потребителя.

Софи ин'т Велд също така каза, че няма да плати, за да запази услугата Twitter Blue.

"Защо да плащам на Илон Мъск?“, каза тя и добави, че Мъск е купил компанията, за да печели пари. "Трябва ли да плащаме за това, за да може той да управлява бизнеса си?“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна