Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на фондовите борси и спад на доходността на облигациите след забавяне на инфлация в САЩ

Фондовите пазари от двете страни на Атлантическия океан реагира позитивно на данните за по-рязко от очакваното забавяне на инфлацията в САЩ през октомври.

След днешните данни финансовите пазари вече оценяват като по-голяма вероятността Федералният резерв на САЩ да повиши основната си лихва на заседанието през декември с 50 базисни пункта, а не отново със 75 пункта.

Малко преди старта на търговията на Уолстрйт фючърсите на индекса DJIA нараства с близо 800 пункта (с 2,4%), на широкият индекс S&P 500 - с 3,24% и на технологичния индекс Nasdaq Composite - с цели 4,35%.

Европейските борси също реагира позитивно на намаляващата инфлация в САЩ, като немският индекс DAX нараства с близо 2,5%, френският CAC 40 - с 1,45% и британският FTSE100 - с 1,2%.

Забавящата се американска инфлация допринася и за намаляване на доходността на водещите държавни облигации в Европа и САЩ.

Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се понижи рязко под психологическото ниво от 4,0% към най-ниско ниво от близо месец насам около 3,9%, а на аналогичните немски облигации до двуседмично дъно под 2,1%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени