Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентилони: Повечето държави от ЕС ще бъдат в рецесия през последното тримесечие на годината

Европа вероятно ще избегне недостиг на природен газ до края на 2024 г.

2
Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони заяви в петък, че икономическата ситуация на континента се е влошила допълнително и предупреди, че повечето страни от Европейския съюз "се очакват да се окажат в рецесия" през четвъртото тримесечие.

"Скокът в цените на енергията и необузданата инфлация сега вземат връх и сме изправени пред много труден период както от социална, така и от икономическа гледна точка", подчерта Джентилони, но изрази увереност, че Европа може да преодолее този труден период, ако остане единна.

В своите икономически прогнози, публикувани по-рано през деня, Европейската комисия отбеляза, че икономиката на ЕС ще нарасне с 3,3% през 2022 г., но предупреди, че растежът ще се забави до едва 0,3% през следващата година.

Според есенните макроикономически прогнози на ЕК инфлацията в еврозоната се очаква да бъде 8,5%, а в целия ЕС - 9,3% през 2022 г., след което да се забави през 20203г. съответно до 6,1% и до 7%, преди да се "успокои" през 2024 г. на нива съответно от 2,6% и от 3 на сто.

ЕК също така прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и ЕС ще нарасне съответно с 3,2% и 3,3% през 2022 г., което е леко повишение спрямо предишните прогнози, но икономическият растеж да се забави рязко до едва 0,3% догодина както в целия ЕС, така и в еврозоната. През 2024 г. обаче "се прогнозира икономическият растеж прогресивно да се възстанови, средно до 1,6% в ЕС и до 1,5% в еврозоната".

Растежът на заетостта в ЕС пък се очаква да бъде с 1,8% през 2022 г., "преди да спре през 2023 г." (0,0%) и да се покачи с 0,4% през 2024 г. В същото време нивото на безработица се очаква да достигне 6,2% през 2022 г., след което да се повиши до 6,5% през 2023 г. и леко да намалее до 6,4% през 2024 г.

Междувременно по време на днешната пресконференция във връзка с есенните макроикономически прогнози на ЕК, Джентилони заяви, че Европейският съюз вероятно ще успее да избегне недостига на газ до края на 2024 г.

"Продължаващият спад в търсенето и диверсификацията на доставките ще гарантират, че икономиката на ЕС ще избегне голям недостиг на газ през прогнозния период“, сподели Джентилони.

Въпреки това той подчерта, че този въпрос остава като една от най-големите заплахи за икономиката на блока, особено за зимния период 2023/2024 г.


Есенни макроикономически прогнози на ЕК



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна