Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още горещи хитове на Киномания 2022

Психологическа драма, романтична комедия, разследващ трилър и топла човешка история за табута и сексуално пробуждане - за всеки по нещо има в селекцията на Kиномания 2022.

В програмата ще видим „Нейната дума“, с участието на двукратно номинираната за „Оскар“ Кери Мълиган и Зоуи Казан. Въздействащ филм за женската солидарност, кураж и сила, както и за огромното значение на медиите.

Мълиган и Казан са журналистките Мегън Туохи и Джоди Кантор, които разследват едни от най-обсъжданите случаи на сексуално насилие в последното десетилетие, а доста от следите им ги водят до влиятелния продуцент Харви Уайнстийн.История, довела до движението #MeToo и нарушила десетилетното мълчание около злоупотребата с власт във филмовата индустрия.

Режисьор на продукцията е носителката на „Еми“ Мария Шрадер.

Не е за изпускане и „Момчето от рая“ на режисьора и сценарист Тарик Салех. Филмът, награден за сценарий на фестивала в Кан, разказва за Адам – син на беден рибар, който получава възможността да се обучава в престижен университет в Кайро. Но смъртта на главния имам слага началото на сложна битка за власт, която засяга не само религията, но и цялата държавна политика. Адам се оказва в центъра на събитията. „Момчето от рая“ е филм-метафора за политизирането на религията изобщо.

В селекцията тази година ще видим и няколко любопитни комедии, сред които две с участието на прекрасната Ема Томпсън - „Успех, Лио Гранд!“ и романтичният „Какво общо има тук любовта?“.

В „Успех, Лио Гранд!“ Томпсън е пенсионирана самотна учителка, която решава да наеме жиголо. Майсторска комедия с неподражаем и забавен диалог, която обезоръжава с искреност и топлота и разрушава табутата за женското желание. Пълноценното общуване на Нанси (Томпсън) и доста по-младия от нея Лио Гранд (Дарил Маккормак), в допълнение с превъзходната игра на актрисата, ще доставят удоволствие на всеки киноман. Режисьор на продукцията е Софи Хайд, сценарият е дело на комедийната авторка Кейти Бранд.

„Какво общо има тук любовта?“с режисьор Шехар Капур пък засяга непреходни теми като любов, приятелство и религиозни различия. Младата кинорежисьорка Зоу (Лили Джеймс) и лекарят Казим (Шазад Латиф) са приятели от детинство, но докато тя е възпитана от своята свободолюбива майка – англичанката Кат (Ема Томпсън), той няма нищо против да следва семейните традиции и се съгласява на уреден брак. Зоу е учудена от решението му, но решава да направи документален филм за него. Ярка романтична комедия, която не се придържа към клишетата на жанра.

Следете сайтовете www.ndk.bg и www.kinomania.bg, за да разберете точните дати, часове и места на прожекциите.

Киномания ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Синема“,Пловдив и във ФКЦ .- Варна.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!