Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвите над нивото от 2%

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти над 2%, но "големите по размер" повишения на лихвите няма да се превърнат в обичайни, заяви в своя рече в Токио членът на ЕЦБ и управител на централната банка на Франция - Франсоа Вилроа дьо Гало, предаде Ройтерс.

Напоследък ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързото си темпо в историята, повишавайки ги с общо 200 базисни пункта само в рамките на три месеца, като за този период депозитната лихва нарасна от -0,5% до +1,5%. Въпреки това бързо темпо, финансовите пазари продължават да очакват банката да повиши допълнително лихвите, за да укроти рязката широкообхватна инфлация в еврозоната.

"Ясно се доближаваме до това, което бих нарекъл "диапазон на нормализиране" на лихвите, който може да се оцени на около 2%. Трябва да достигнем това ниво до декември“, посочи Вилроа дьо Гало в своя реч на бизнес конференция в Японска столица.

"Отвъд това ниво вероятно ще продължим да повишаваме лихвите, но може да го направим по по-гъвкав и евентуално по-малко бърз начин. Големите повишенията на лихвите няма да се превърнат в нов навик за политиката на ЕЦБ", посочи той

Сигналите за пикове на общата и на основна инфлация в Съединените щати са "добра новина" за всички, като се има предвид, че най-голямата икономика в света беше в челните редици на глобалния инфлационен цикъл, каза още френският централен банкер.

"Затягането на паричната политика в САЩ има силно въздействие върху останалия свят чрез високите нива на долара", добави членът на ЕЦБ.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ също така призова за "твърдо и бързо“ международно регулиране на криптовалутите.

В речта си в Токио, той посочи коментира най-новите развития на крипто пазарите, твърдейки, че Европа не може да позволи драматичните спадове ввъв втора "крипто зимата“ да допринесат за европейската финансова нестабилност.

Коментарите му идват след колапса на FTX, една от най-известните крипто борси в света.

Преди дни борсата за криптовалута FTX разкри, че е била хакната и че "всички средства изглежда са изчезнали". От борсата посочиха в социалната медия Telegram, че нейните мобилни приложения са хакнати от зловреден софтуер и че посещението на уебсайта ѝ могат да доведе до заразяване с троянски коне.

Според водещия сайт за новини, специализиран за биткойн и цифрови валути - Coindesk, борсата FTX е загубила над 600 милиона долара в криптовалута, въпреки че по-късно компанията заяви, че "някои средства вече са били изтеглени".

В петък FTX започна процедурата по подаване на молба за защита от фалит по Глава 11 от Кодекса за несъстоятелност на Съединените щати с оглед на ликвидна криза. Неотдавнашните проблеми на борсата се отразиха на пазара на криптовалута, причинявайки рязко поевтиняване на основните цифрови валути.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна