Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на китайската икономика през октомври заради Covid ограниченията

Икономиката на Китай претърпя широкообхватно забавяне през октомври, тъй като строгата политика на "нулев Covid" се отрази негативно както на промишленото производство, така и на потреблението, показват последните важни макроикономически данни на китайската официална статистика.

Втората по големина икономика в света е изправена пред редица насрещни ветрове, включително продължителни ограничения заради локалните огнища на Covid-19, рискове от глобална рецесия и спад на имотния пазар, като оповестените вторник данни показаха спад през октомври на инвестициите в имоти с най-бързия си темп от началото на 2020 г.

Лошите данни представляват предизвикателство за китайските политици, докато управляват икономиката за цели 17 трилиона долара през бурни води, следвайки неотдавнашните стъпки за облекчаване на някои Covid ограничения и предоставяйки финансова подкрепа на затруднения сектор на имотите.

Растежът на индустриалното производство на годишна база се забави през октомври до 5,0% от 6,3% през септември и очаквания за растеж от 5,2 на сто.

Заради въвежданите на местно ниво стриктни ограничения заради нарастващ брой на коронавирусните инфекции продажбите на дребно в Китай се свиха през октомври с 0,5% спрямо същия месец на 2021 г. и след повишение с 2,5% през септември, докато очакванията на финансовите пазари бях за октомврийски растеж от едно на сто.

Растежът на дълготрайните инвестиции през първите десет месеца на 2022 г. пък се забави до 5,8% спрямо същия период година по-рано и при очаквания за запазване на темпото на растеж от 5,9%, отчетено през периода януари - октомври.

Растежът на икономическата активността през октомври като цяло се забави, неоправдавяйки пазарните очаквания, като предполага слабо началото на четвъртото тримесечие на годината с оглед на влошаваща се ситуация с Covid-19, продължителен спад на имотния пазар и по-бавен растеж на износа, което не успява да бъде компенсирани от продължаващите политически стимули, смятат анализатори.

Коронавирусната епидемия набра скорост в цялата страна през октомври, нарушавайки чувствителния към пандемията сектор на услугите, включително ресторантьорската индустрия. Така например приходите от кетъринг в Китай са спаднали с 8,1% през миналия месец след по-умерен спад с 1,7% през септември, показват данните на Националното статистическо бюро на азиатска държава.

Вътрешните мерки за ограничаване на Covid-19 оказват "огромен" натиск върху икономиката, посочи говорител на китайската статистика, добавяйки, че нараства рисковете за низходящо движение с оглед на слабата глобална икономика.

"Въздействието от тройния натиск върху икономическите операции – свиващо се търсене, шокове в предлагането и отслабващи очаквания – нараства", посочи още говорителят на китайската статистика.

Икономическите перспективи остават мрачни въпреки предприетия от Пекин ход да облекчи някои Covid ограничения. Според анализатори, с оглед на охлаждането на износа, оставащия в застой сектор на имотите и вероятността политиката на "нулев Covid" да остане в сила по-дълго, отколкото мнозина се надяват, краткосрочната перспектива пред втората по сила световна икономика е мрачна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна