Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на продажбите на дребно в САЩ през октомври

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през октомври по-силно от очакваното благодарение на увеличени покупки на автомобили и на други стоки, което предполага, че потребителските разходи могат да помогнат за укрепване на американската икономиката през четвъртото тримесечие на годината.

Продажбите на дребно в САЩ през октомври скочиха с 1,3% спрямо септември, когато останаха непроменени спрямо предходния месец, показват данните на Департамента по търговия, публикувани в сряда, докато осредните прогнози бяха за слабо повишение с 1,0 на сто. Това е най-силното увеличение на търговията на дребно от януари насам.

Солидните продажби бяха подкрепени от по-високите цени на бензина, които вдигнаха приходите в бензиностанциите. Еднократното възстановявания на данъци в Калифорния, при което някои домакинства получиха до 1050 долара под формата на стимули, също помогна за растежа на продажбите. В допълнение, Amazon проведе втора промоция на т.нар. Prime Day през октомври.

Огромните спестявания, натрупани по време на пандемията от Covid-19, и силните увеличения на заплатите на фона на затегнатия пазар на труда като цяло помогнаха на потребителите да издържат на по-високите цени и разходи по заемите.

И все пак голяма част от увеличението на разходите през последната година се дължи на инфлацията. Продажбите са се увеличили с 8,3% през последните 12 месеца срещу увеличение със 7,7% на разходите за живот.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се повишиха през октомври с 1,3% след повишение с едва 0,1% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха растеж от 0,7% след повишение с 0,6% през септември, докато осреднените очаквания бяха за по-слабо тяхно повишение с 0,3 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните данни предполагат добър икономически старт на третото тримесечие.

Националната федерация на търговците на дребно в САЩ прогнозира този месец, че продажбите през предстоящи празничен сезон ще нараснат между 6% и 8% тази година. Въпреки че това би било стъпка надолу от скока с 13,5%, отбелязани през 2021 г., това би било доста над средното ниво от 4,9% през последните 10 години.

Трябва обаче да се има предвид, че Федералният резерв желае да види намаляване на потребителското търсене, което да помогне за контролиране на все още високата инфлация. Ако икономиката на САЩ не се забави, американската централна банка може да повиши лихвените проценти дори по-агресивно, отколкото планира.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна