Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мондиал 2022 с откриване в олимпийски стил

Откриването в Катар ще бъде пищно и дълго.
Снимка: ZeeNews

Първото световно първенство по футбол в Близкия изток. Първото световно първенство през зимата. Първо издание, базирано около един град (след Уругвай 1930 в Монтевидео - бел. ред.). Първото в арабска страна. И първото световно първенство с церемония по откриването в олимпийски стил, пише АП.

Творческият директор на церемонията Марко Балич, ветеран от множество церемонии по откриване и закриване на олимпийски игри, каза пред Асошиейтед прес, че работи от една година върху 30-минутно шоу, което ще се проведе преди откриващия мач между Катар и Еквадор на 20 ноември.

"Организационният комитет искаше да създаде истинско шоу", каза Балич в телефонно интервю от Доха.

"ФИФА и Организационният комитет осъзнават колко много усилия бяха положени за създаването на церемонията и създаването за първи път на нещо, което не е просто някой да пее преди откриващия мач", каза Балич.

Балич обещава много повече съдържание в Катар, като посочва, че по време на церемонията ще бъде обърнато внимание и на отношението към работниците мигранти, хората с различна сексуална ориентация и човешките права.

"Не мога да разваля изненадата, но определено ще има отделено внимание и отговори на всички въпроси, които се обсъждат в момента. Не става дума за това да угодим на Запада, а да бъдем платформата, на която Азия и западният свят могат удобно да се срещнат. Мисля, че ще имате отговори на всички критики и проблеми, които бяха повдигнати", каза Балич.

Балич, който е италианец, започна своя олимпийски опит на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г. с церемонията по предаване на знамето на Торино.

За разлика от церемониите, които той създаде за Олимпийските игри през 2006, 2014, 2016 и 2020 съответно в Торино, Сочи, Рио де Жанейро и Токио, Балич получи стриктни инструкции за това събитие от управляващия емир на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

"Посланието и съдържанието на това шоу бяха подготвени лично от ръководството на страната", каза Балич, който работи заедно с артистичния директор Ахмед Ал Бейкър. 

"Те искат да говорят за мултикултурализъм, приемане на многообразието и да бъдат платформа за мир."

Шейх Хамад е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от две десетилетия и присъства на много от церемониите на Балич. Затова не е изненадващо, че емирът иска продукция в олимпийски стил.

Бюджетът на церемонията не се доближава до този на откриването на олимпийски игри, най-вече поради разликата в продължителността, като олимпийските церемонии обикновено продължават часове с парада на спортистите и всякакви протоколи, но Балич каза, че Катар не се страхува да инвестира в качествена художествена продукция.

"Имаме екип от 900 души с най-добрите в света хореографи и осветителни техници. Мисля, че това ще бъде голяма крачка напред по отношение на историята на церемониите на Световни първенства и ще бъде предизвикателство за следващото издание в САЩ, Мексико и Канада", каза още Балич.

Той няма право да разкрива подробности от съдържанието на шоуто, но каза, че в него ще участват известни артисти.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени