Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС трябва да сложи в ред регулациите си преди влизане в сила на ценовия таван на руския петрол

Европейският съюз ще трябва да сложи в ред регулациите си, преди да влязат в сила забраната и таванът на цените на руския суров петрол, заявиха в петък от Енергийната комисия на ЕС пред агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид все още не е определено нивото на ценовия таван на руския петрол, предложени от Г-7.

Планът на Г-7 за ограничаване на цената на руския суров петрол влиза в сила на 5 декември, като от същата дата ЕС ще забрани вноса по море на руски петрол. ЕС също така ще забрани вноса на руски сурови петролни продукти от 5 февруари 2023 г.

Ръководеният от САЩ механизъм за ограничаване на цените на Г-7 и пълната забрана от страна на ЕС имат потенциал да доведат до ограничаване на доставките на около 2,5 милиона барела на ден суров петрол по море за Европа. Февруарската забрана за руски петролни продукти също ще има обезпокоителен ефект върху и без това затегнатия пазар на дизелово гориво.

Групата Г-7 все още не е излязла с предложение за максималната цена на руския суров петрол, разрешена в рамките на предлагания ценови таван, докато разпоредбите на ЕС, необходими за направляване на петролните пазари след 5-и декември, все още не са изработени и финализирани.

"Нашите петролни санкции ще обхванат държавите членки на ЕС, така че те няма да купуваме руски петрол от 5 декември, като покрихме възможната разлика в цените на петрола за международните купувачи с нашия осми пакет от санкции“, посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, добавяйки, че общата рамка вече е налице.

ЕС обаче се нуждае от групата Г-7, която трябва да вземе решение за нивото на ценовия тавана на руския петрол. Според неназован служител на Държавния департамент на САЩ, който говори с Ройтерс, Съединените щати възнамеряват да издадат насоки през следващите дни относно тавана на цената на петрола.

"Целта, разбира се, е да финализираме споразумение с Г-7 преди 5 декември", каза американският служител, който добави, че са "наясно, че не остава много време". "Очаквам да чуете нещо по този въпрос през следващата седмица", каза още той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна