Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата

Д-р Василка Юрукова: Добре е да се обръщате само към лекар хомеопат с медицинско образование

Всеки пациент идва при нас със здравни изследвания, казва д-р Юрукова

2
Д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болест
Снимка: Таня Граматикова

Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално. Хомеопатията може да помогне не само при леки, но при средно тежки и най-вече при хронифициращи заболявания и инфекци при децата", каза за БНР д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болести, дългогодишен преподавател по хомеопатия в редица медицински университети в България и САЩ.

Тя представи научни доказателства за ефективността на метода върху детското здраве по време на дискусия, част от международна медицинска информационна кампания - "За хомеопатията".

"Родителите, които идват при нас са родители на много често боледуващи деца, деца, които тръгват на детска ясла или детска градина, и съответно всички инфекции са нови и правят тежки усложнения - гнойни ангини, рецидивиращи ушни инфекции, остър катарален отит, бронхити, бронхиолити, дори с бронхиална астма.
Хомеопатията действа добре при всички остри вирусни инфекции. Затова има и няколко проучвания.
Лично аз съм отгледала сина си само с хомеопатия. Едно от най-ценните неща на хомепотатията е, че тя може да помогне при рецидивиращи и хронични заболявания. Те са и най-голямото предизвикателство пред съвременната медицина.
Чрез хомеопатията ние не лекуваме просто симптоми, а лекуваме болния човек като цяло. Когато се изпише такова индивидуално лечение за едно дете, например с отит, и това дете имам едновременно и сериозен стрес от започването да ходи на детска градина или ясла, това дете прави чести ушни инфекции, редидивиращи ринофарингити, хреми с кашлици. Реално с помощта на хомеопатията ние помагаме на това дете да се адаптира по-лесно в новата среда, да спи нощем, да бъде по-спокойно, защото то се отделя от познатата семейна среда", разказа още д-р Юрукова.
Проблемът за родителите е, че нашите консултации не са поемат от НЗОК, допълни тя.

По думите й най-трудният момент за родителите е да повярват, че чрез хомеопатия могат да помогнат на своето дете. Но родителите на често боледуващи деца се обучават какво да направят като профилактика и как да действат при първи симпотми у дома, преди да са посетили още общопрактикуващия лекар.
Д-р Юрукова заяви още, че хомеопатията не винаги действа с натрупване, а в зависимост от това какво лекуваме, хомеопатията действа бързо. Така е при хрема, висока температура. При хроничните заболявания, при организъм, който е бил отслабен от подтискащи терапии, тогава хомеопатията действа по-бавно. Защото иумнната система й отнема време, за да се задейства. Но дори и при особено тежки хронични заболявания, подобрението се усеща още през първия месец, обясни още тя.
"Самите лекарства, да, някои от тях са чувствителни към излагане на електоромагнитни лъчи, затова препоръчваме да са изолирани от мобилен телефон или компютър. Друго което е важно, когато се приема хомепоаптия, да се избягват източници на мента, камфор, евкалипт. Лично аз не забранявам на децата да ядат шоколад, освен в случаите, когато се лекуват бактериални и гъбични инфекции, защото какаото предизвиква засилване на някои от тези инфекции, а не защото се приема хомеопатия", поясни д-р Юрукова.

Д-р Юрукова посочи, че помагат и при психоемоционални нарушения при деца. Бебета след хоспитализация, които не могат да спят спокойно, на деца с трудна адаптация в детските ясли, при агресивни деца и при такива, които са твърде срамежливи и не могат да се впишат в детския колектив.

По думите й хората трябва да се обръщат за лечение само към хомеопат с медицинско образование. Така е и в България, специалността се учи от 1996 г към МУ като следдипломна квалификация. При нас има около 3500 лекарства, а около 300 са най-често използваните.


"Ние искаме от пациентите медицински изследвания, ако не носи такива при прегледа, му ги изискваме да ги донесе. Всеки от нас има различна медицинска специалност и ако се налага искаме и мнение от други специалисти. Защото само след ясна диагноза, може да се прецени дали хомеопатичното лечение е безопасно за самия пациент. И за да може да се прецени, дали в конкретния случай хомеопатията ще бъде прилагана като самостоятелно лечение или тя ще бъде само допълващо лечение към конвенционалното лечение. Така че, се използва всичко за благото на пациента.

Има случаи, в които хомеопат без медицинско образование не е разпознал рак на гърдата и е забавил лечението на пациентката. Тя е починала впоследствие с последен стадий на рак на гърдата. Затова е много опасно не лекар хомеопат да лекува, защото той може да не разпознае дадено заболяване", изтъкна още д-р Юрукова.

Тя заяви, че злокачествени заболявания не се лекуват с хомепопатия. На тези пациенти може да се помогне в друга посока - следопаративно възстановяване и страничните ефекти от химиотерапията.

По думите й с хомеопатия се повлияват добре постваксинални реакции при малките деца. Лечението се извършва чрез изготвени от самите ваксини хомеопатични лекарства. Така беше и с моето дете, каза тя. Там се работи съвместно с общопрактикуващия лекар на детето.

"В обобщение може да се каже, че хомеопатията действа, като активират собствените оздравителни способности на организма, тя действа на ниво гени, стимулира определени участъци на имунната система, посочи д-р Юрукова. 


Какви проучвания бяха представени:

Медицински проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията върху детското здраве. Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия от инфекции на горните дихателни пътища  приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта заради възрастта на пациентите.

При група от 75 деца на възраст от 18 месеца до 6 години с остър отит до 36-ия час от началото на оплакванията, се отчита значително намаляване на симптомите още на първите 24 часа и 64 часа след започване на лечението, което доказва позитивния терапевтичен ефект от хомеопатията, сравнена с плацебо.

Рандомизирано контролирано пилотно проучване сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. Резултати показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуалната хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната група не се е наложил прием на антибиотик. 

Проучване върху хомеопатично и конвенционално лечение на остри дихателни и ушни оплаквания, проведено в САЩ и 7 европейски държави сред 1577 възрастни и деца показва, че в доболничната медицинска помощ, хомеопатията не е по-малко ефикасна от конвенционалната медицина.

Проучване върху дълготрайния ефект от хомеопатично лечение върху 3981 пациенти (1 130 деца и 2851възрастни) показва, че тежестта на заболяванията и качеството на живот са с подчертано и трайно подобрение по време на приема на хомеопатия, както и че хомеопатичната терапия може да играе полезна роля като дълготрайна терапия на болни с хронични заболявания.

Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, диагностика по Фол и натуропатия. През годините д-р Юрукове е била преподавател по хомеопатия към CEDH Bulgaria в Медицинските университети в София, Пловдив и Варна, както и към CEDH USA в университет "Томас Джеферсън“- Филаделфия, в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско и Форт Лодърдейл.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени