Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис Енрике: Аз съм лидерът на Испания

Луис Енрике
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът на Испания Луис Енрике обяви, че той е лидерът на „Ла Фурия Роха“ в отсъствието на звезди в състава, преди откриващия двубой от група Е на Мондиал 2022 в Катар срещу Коста Рика в сряда. 

Световният шампион и капитан на тима Серхио Бускетс няма подобен статут, докато младоци като Ансу Фати и Педри могат един ден да се превърнат в звезди, но все още се развиват като играчи.

„Лидерът на националния отбор трябва да бъде селекционерът. Трябва да кажа, че съм аз лидерът, защото кой ще повярва в това, което им казвам, ако има съмнение. Аз решавам кой играе, кога пътуваме, как играем, аз съм лидер, който дава решения на отбора. Щастлив съм да бъда тук, да дебютирам като треньор на световно първенство, да се насладя на този футболен купон, да проведа последната тренировка този следобед и да изведа тима с усмивка за първия му мач“, започна Енрике на днешната си пресконференция.

Наставникът призна, че най-лошият момент в турнира до тук е бил миналата седмица, когато е трябвало да прояви лидерството си, заменяйки Хосе Гая с Алехандро Балде, след като защитникът на Валенсия получи травма на глезена. Запитан относно появилите си в испанската преса информации, че глезенът на Гая е възстановен и той е бил на разположение за еветовното, Енрике обясни решението си.

„Аз взимам решения, ако ги взимам от емоционална гледна точка, заради отношението ми към Гая и неговия професионализъм, той щеше да е още тук. Трябва да ги взимам с разум. В два от трите мача той нямаше да бъде на 100% готов, казаха ми, че става въпрос за травма, която отнема 10-15 дни за възстановяване. Трябваше да взема най-доброто решение за отбора и страната. Представете си, ако се бях вслушал в това, което искаха, и тогава Жорди Алба се беше контузил и нямах нито един фулбек на разположение за първия мач, представете си какво щяха да кажат за мен. Трябва да водя този отбор и да избирам най-доброто за него“, категоричен бе селекционерът на световните шампиони от 2010, които са в група още със съставите на Германия и Япония, които се срещат утре.. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени