Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню Йорк е първият щат в САЩ, който забранява "копаенето" на някои криптовалути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ню Йорк стана първият федерален щат в САЩ, който прие закон, забраняващ временно добиването на някои криптовалути в рамките на своите граници, тъй като този процес е твърде енергоемък.

Позовавайки се на опасения за околната среда, губернаторът Кати Хочул подписа законопроекта, който ще задейства двугодишна забрана за разрешителни за съоръжения за изкопаеми горива, които осигуряват "удостоверена с доказателства работа за копаене на криптовалути".

Този ход идва на фона на призиви за регулиране на криптопазара, които призиви се засилиха след колапса на FTX - една от най-известните борси за цифрова валута в света.

През последните години някои специализирани компании възобновиха стари електрически централи в щата Ню Йорк, за да осигуряват електроенергия за такива операции. Според специализираната компания "Диджиконъмист" (Digiconomist), "копаенето" или създаването на един биткойн, най-популярната криптовалута в света, изисква 1150 киловатчаса, или средното потребление на американско домакинство за 40 дни.

Влязлата в сила от днес забрана се отнася за метода на копаене, известен като "доказателство за работа" (Proof of work), който се смята за най-енергоемък и понастоящем е най-използваният. Той се състои във възможно най-бързото осъществяване на серия от комплексни изчисления от компютър, за да бъде определен "победителят" и той да получи една или няколко единици криптовалути.

Този процес все по-често е заменян от протокол, наречен "доказателство за залог", който не се нуждае от изчисления и съответно потребява значително по-малко електроенергия.

Mораториумът трябва да осигури на щата Ню Йорк необходимото време, за да направи оценка на влиянието върху околната среда на дейностите по копаене на криптовалути на територията му.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна