Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Машинното обучение се прилага и в астрономията

Снимка: mediabricks.bg

Какво е невронна мрежа  в астрономията и как компютърните симулации и алгоритми се използват, за да дадат по-точни данни на поставените задачи?

Какво е актуалното приложение на машинното обучение в астрономията?

На тези основни въпроси (а и други) гл. ас. д-р Орлин Станчев ще дава отговори в поредната лекция в кръжока, който катедра "Астрономия" на  Физическия факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще проведе на 24 ноември от 19:30 ч.

Входът за лекцията във Физическия факултет (зала А205) е свободен.

Чуйте разговора на Златина Йовкова.

  • Д-р Орлин Станчев, преподавател в катедра “Астрономия” на Физическия факултет при Софийския университет. Научните му интереси са в областта на звездообразуването и структурата на молекулярните облаци в Галактиката. В работата си използва софтуерни имплементации на различни алгоритми за отделяне и анализ на сгъстявания в молекулярните облаци. Като част от работната група по звездообразуване към катедра “Астрономия”, участва в научно сътрудничество по проекти с водещи по тематиката работни групи в Германия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени