Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболистите на Уругвай са най-добрите, твърди селекционерът им

Диего Алонсо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Старши треньорът на уругвайския национален отбор Диего Алонсо вярва, че има най-добрите футбол в света, чиято национална гордост ги прави претенденти за нов подвиг на световното първенство в Катар.

Уругвайците, които са двукратни световни шампиони, ще играят своя първи мач в Катар утре срещу Южна Корея. Алонсо казва, че има вълнение и ентусиазъм в отбора, подготовката му е преминала отлично и те чакат трите си мача в група Н, където ще премерят сили още с Португалия и Гана.

"Играчите на Уругвай са най-добрите в света, те защитават честта на страната ни във всички случаи. И това е най-важният инструмент, който имаме. Чувството, което носят те в душите си и ги отличава от останалите. Това е чувството за принадлежност към една голяма общност", обяснява селекционерът.

"Когато казвам, че уругвайските футболисти са най-добрите в света, това е защото те са моите играчи", каза още наставникът и направи паралел между баща и децата му. Също така са най-добрите и заради факта, че уважават отбора като общност.

Няма контузени и болни в отбора, с изключение на защитника на Барселона Роналд Араухо, който претърпя операция на бедрото през септември, но прогресът при него с рехабилитацията е забележителен  и може би скоро ще бъде напълно готов. "Роналд тренира многo здраво всеки ден. Тялото му реагира добре на натоварванията, така че мога да отбележа добрата му форма".

47-годишният Алонсо по време на кариерата си на терена се е изявявал като нападател и има 7 мача за националния отбор. До юни миналата година беше наставник на Интер (Маями) в американската лига (МЛС), а има също така и сериозен опит в Мексико и Парагвай.

Той пое националния отбор на страната през декември миналата година, наследявайки легендата на местния футбол Оскар Вашингтон Табарес, който беше начело на тима в продължение на 15 години. Той е събрал отбор от хора с огромна разлика във възрастта, в това число шестима футболисти на 35 или повече години, някои дори с четвърто участие на световно първенство. 13 от футболистите обаче ще играят за първи път на най-големия спортен форум.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени