Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на бизнес активността в САЩ през ноември за пети месец, засилва се вероятността от рецесия

Американската икономическа активност се сви през ноември за пети пореден месец, тъй като промишленият и секторът на услугите бяха засегнати от по-слабото търсене, което е поредно доказателство за отслабване на икономиката на САЩ пред лицето на все още високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, показват предварителни резултати от ежемесечното проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и в сферата на услугите, падна през ноември до 46,3 пункта от 48,2 пункта през октомври, като това е едно от най-ниските нива на индекса от 2009 г. насам, ако бъде изключен неговия спад за кратко в началото на коронавирусната пандемия в страната.

"През ноември се наблюдава солидно свиване на бизнес активността в частния сектор на САЩ, според последните предварителни PMI данни от S&P Global. Наблюдава са по-слабо производство както в промишления, така и в сектора на услугите на фона на все по-рязък спад в търсенето. Общият спад на активността беше вторият на най-солиден от май 2020 г. насам, тъй като инфлацията, нарастващите разходи за заеми и икономическата несигурност натежаха върху търсенето", отбеляза S&P Global.

Производственият PMI в САЩ се срина рязко през ноември до 47,6 пункта от 50,4 пункта през октомври, спадайки дълбоко под важното водоразделно ниво от 50 пункта.

Предварителният PMI в сферата на услугите на САЩ пък падна до 46,1 пункта от 47,8 пункта месец по-рано.

Данните са в съответствие със свиване на икономиката на САЩ с годишен темп от 1,0%, посочи главният бизнес икономист на S&P Global -  Крис Уилямсън.

"Компаниите съобщават за увеличаващи се насрещни ветрове от нарастващите разходи за живот, затягането на финансовите условия и по-специално по-високите разходи за заеми (по-високите лихви по кредитите), както и отслабеното търсене вътрешните и на експортните пазари“, каза той.

Последното PMI проучване отчита и продължаващото отслабване на инфлационния натиск. Инфлацията при производствените разходи се забави за шести пореден месец, докато продажните цени се повишиха с най-бавния темп от малко повече от две години.

"Инфлационният натиск трябва да продължи да намалява през следващите месеци, възможно дори значително, но междувременно икономиката продължава да се насочва все по-дълбоко към вероятна рецесия“, заключи Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени