Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания постигна най-убедителната победа от началото на Мондиал 2022

Испания - Коста Рика 7:0
Снимка: БГНЕС

Испанският национален отбор постигна най-убедителната си победа на световни първенства по футбол след разгромен успех със 7:0 над Коста Рика в група Е на Мондиал 2022 в Катар.

Това е и най-голяма разлика в резултата досега на световното. До този момент на шампионата най-голяма разлика бяха постигнали англичаните - 6:2 срещу Иран.

Ла Фурия реши мача още в първите 30-ина минути, когато наложи тотално надмощие и стигна до три попадения. Играчите на селекционера Луис Енрике стартираха във вихрено темпо и наложиха характерния си стил "тики-така", с близо 90 процента владеене на топката, на който костариканците не намериха противодействие. 

Съставът на Коста Рика не отправи нито един удар по посока на вратата на Испания през целия мач.

Още в самото начало Дани Олмо пропусна чисто положение, а малко по-късно и Марко Асенсио не успя да намери целта от удобна позиция. Двамата обаче бързо коригираха мерника си и вкараха по един гол. Резултатът бе открит в 11-а минута, когато Гави намери Олмо и той майсторски пое топката и технично я копна над безпомощния вратар Кейлор Навас.

Вихрушката пред вратата на Коста Рика продължи и в 21-а минута Асенсио се разписа след подаване на Жорди Алба.

След нови 10 минути Алба бе фаулиран в наказателното поле и реферът Мохамед от ОАЕ посочи бялата точка. Феран Торес хладнокръвно прати Навас в грешния ъгъл и покачи на 3:0.

След почивката испанците продължиха да се забавляват и в 54-а минута Ферар Торес вкара втория си гол в мача и четвърти за своя отбор.

В 75-а минута дойде ред и на Гави да отбележи гол шедьовър. Халфът на Барселона получи пас от влезлия като резерва Алваро Мората и с удар с външен фалц от въздуха не остави шансове на Кейлор Навас - 5:0.

Резервата Карлос Солер вкара за 6:0 в последната минута на редовното време, а в третата минута на добавеното време Мората отбеляза седми гол във вратата на Навас след асистенция на Дани Олмо.

Със седемте гола във вратата на Коста Рика испанците подобриха рекорда си за победа на световни футболни финали, който досега се държеше от успеха над България с 6:1 през 1998 година.

С успеха Испания поведе в класирането на група Е с по-добра голова разлика от тима на Япония, който в другия мач от групата по-рано днес изненадващо надигра Германия с 2:1.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна