Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна започна възстановяване на електроснабдяването

Володимир Зеленски обвини Русия в престъпления против човечеството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна започна възстановяването на електроснабдяването в редица райони в страната след като три от общо четирите действащи атомни електроцентрали на територията й бяха изключени от електрическата мрежа след нова серия руски удари. За това съобщи в Телеграм заместник-ръководителят на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Ток вече имат в Запорожка област, но на много места, включително в столицата Киев, възстановителните работи са насочени на първо време към критичната инфраструктура. 

От Министерството на енергетиката информираха, че освен атомните електроцентрали, от мрежата са били изключени и голяма част от ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, което е утежнило още повече ситуацията. 

Проблем има и с интернета в цяла Украйна, а на местата, където има връзка, мобилните оператори се оплакват от претоварване на мощностите. 

В Киев местната администрация съобщи, че заради липсата на електроснабдяване хората ще бъдат известявани за обявена въздушна тревога с помощта на патрули, които ще предават съобщенията по високоговорители. Въпреки това представител на голяма енергийна компания, пожелал анонимност, заяви, че очакванията са възстановителните работи да приключат в рамките на 24 часа.

По повод ситуацията в енергетиката Украйна инициира спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. На него украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в престъпения против човечеството.

„В условия, при които температурата навън е под нулата и десетки милиони хора остават без ток, отопление и вода, това очевидно е престъпление против човечеството. Съветът трябва да даде ясна оценка на действията на държавата терорист в съответствие с Устава на ООН. Украйна предлага да бъде приета резолюция, която осъжда всяка форма на енергиен тероризъм. Ще видим дали някой по света заедно с Русия ще каже, че тероризмът против цивилни граждани е нещо добро.“

Зеленски поиска ООН да изпрати мисия от експерти на обектите от критичната инфраструктура, които да дадат оценка на щетите.

По данни на украинската армия по територията на страната през вчерашния ден са били изстреляни близо 70 ракети, 30 от които по столицата Киев. Най-малко 10 души са загинали, а 30 са били ранени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна