Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гави се нареди до Пеле

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полузащитникът на Испания Гави се разписа при победата на неговия отбор със 7:0 над Коста Рика, с което стана най-младият голмайстор на Световно първенство след бразилската легенда Пеле през 1958 година, предава Ройтерс.

Пеле беше на 17 години в Швеция, когато изведе Бразилия до първата им титла от шампионат на планетата, отбелязвайки шест гола.

18-годишният Гави си осигури наградата за МВП на мача, след като стана най-младият испанец, отбелязал гол на Световно първенство, подобрявайки рекорда на Сеск Фабрегас, който беше на 19, когато отбеляза срещу Украйна на Мондиал 2006.

"Радвам се за постиженията, но това, което наистина ме интересува е, че спечелихме и изиграхме страхотен мач. Трябва да продължим напред. Разбира се, за мен е чест да бъда втори в този списък, това е нещо, което ме прави наистина щастлив", каза Гави на пресконференция след двубоя.

Гави вкара петия гол за Испания в 74-ата минута с удар от воле след центриране на Алваро Мората, а Испания премина границата от 100 гола в най-престижния футболен турнир.

Футболистът на Барселона Гави стана най-младият играч в тима на Испания през ноември 2021 година, два месеца след 17-ия си рожден ден. Няколко месеца по-късно той стана и най-младият испански футболист, отбелязал гол за страната си.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!