Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10 години депресията ще е водеща по инвалидизация, казват психиатрите

Проф. Вихра Миланова: 70 на сто от хората с депресия не получават лечение

Топ психиатри са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата психичното здраве на българина

2
Снимка: ФБ/ Психично здраве

Депресиите и психичното здраве у нас - в поредица от епизоди експерти от различни здравни институции в областта на психичната и психиатричната грижа ще засегнат важни аспекти за психичното здраве и резонанса му в обществото.

Ще търсим различните лица на депресията, но и пътя към позитивното и балансирано психично здраве.

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на депресията, как се проследяват пациентите у нас, какви са минусите на здравната система по отношение на психичната помощ.

Защо нашите психиатри работят зад граница?

Грижи ли се държавата, за да има интерес от младите лекари към специалността - психиатрия?
Какъв е профилът на постъпващите в отеделията по психиатрия днес? Защо тези клиники често се превръщат в социални заведения, къде се къса нишката в проследяването на болните след изписването им?

Слушайте епизода тук:


Гости в епизода са:

Проф. Вихра Миланова - началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска"

✅ Проф. Петър Маринов - съдебен психиатър, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве

jiveisaznatelno.blogspot.com

От разговора ще научите:

Защо депресията е интердисциплинарно заболяване

✅ Защо дълго време човек е със симптомите, без да е диагностициран

✅ Кои болести отключват депресия

✅ Разпознават ли общопрактикуващите лекари депресията

✅ Спазва ли се Националния стандарт по психиатрия

✅ Защо няма дългосрочна проследяемост на пациенти с депресия или психичен проблем

✅ В кои области няма психиатри

Има ли интерес от младите лекари към специалността

✅ Как функционират психиатричните отделения към областните болници

Защо тези отделения понякога изпълняват ролята на социални заведения 

✅ Държавата плаща за психиатричната грижа  - стигат ли тези средства

✅ Защо български психиатри се реализират успешно в чужбина

✅ Какъв е профилът на постъпващите в психиатричните клиники и отделения

✅ Защо няма регистър на психично болните и и не се знае колко точно психично болни се хоспитализират

✅ Защо трябва да се направи анализ на потребностите на психиатричната помощ

Какви методи за лечение се прилагат, ако пациентите са резистентни към терапията

Проф. Вихра Миланова - началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ

"Депресията е заболяване, което е представлява сериозен медицински, социален и икономически проблем. Тя засяга не само самия пациент, но и най-близкото му обкръжение, и обществото като цяло.... Тя е едно от най-инвалидизиращите заболявания и следващите 10 години ще бъде на първо място като причина за инвалидизация. Поне две години човек е със симптомите на депресия, но само една малка част от нуждаещите се - едва 30 на сто,  попадат при точния човек и място за лечение", каза за БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска".

"70 на сто от хората с депресия не получават лечение. Общопрактикуващите лекари не я разпознават често. При нас в Клиниката попадат хора с тежки психични разстойрства или тежка депресия, насочени най-често от психиатър или от личния лекар, или доведени от близки. Седмично през амбулаторния кабинет преминават около 60 - 80 души, като около 40 на сто са с депресия.

Определено има по-голямо търсене на психиатрична помощ. Интересът към допълнително обучение по специалността от страна личните лекари не е голям, защото мотивацията е слаба и затова успехите не са достатъчни.
Има интерес от младите лекари към психиатрията, но отново няма грижа на държавата към тези специалисти. При нас в  Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" специализират 7 млади лекариБолницата ги обучава и едновременно с това им осигурява заплащане...
Според мен Министерството на здравеопазването трябва да помисли за целеви пари за обучение на тези специализанти по държавна поръчка. Поне за обучението, категорична е още проф. Миланова. И допълва:
Музикотерапия в УМБАЛ Александровска
"Ние сме отворени към обучение на общопрактикуващите лекари,  за да може да проследяваме болния и след изписване от специализирана клиника. Така е в повечето страни.
Но у нас за съжаление,  това става в много, много редки случаи...Няма също и пациентска организация, която да повлияе върху обществените процеси по темата.

Психиатрите са концентрирани само в големите центрове. Има цели области с един - двама психиатри - това е Видин, Монтана, Берковица, Бяла Слатина. 

Има и голям отлив от болничната психиатрична помощ. Хората не желаят да работят в болница, защото е трудно при ниско заплащане...

Натискът е много голям! Обликът на пациентите последните години се промени - те са много или много запуснати, те често са със съпътстваща употреба на психоактивни вещества. Почти ежеседмично търсим съдействие от МВР. Идват изключително агресивни, разрушителни пациенти...болни плюс зависимост, те са наистина страшни ...и това трябва да се отчете", изтъкна за БНР проф. Миланова.
Проф. Петър Маринов - съдебен психиатър, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве
"Ние от Асоциацията на експертите по психично здраве участвахме в голямо международно изследване, според което депресията е 5, 7 на сто във всеки един момент в България. При сегашното преброяване това са 386 хиляди души...Психиатрите у нас около 300 и не може един човек да лекува 1000 души с депресия", съобщи за БНР проф. Петър Маринов, съдебен психиатър, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве.
"Световната психиатрична асоциация излезе с един голям обучителен модул - "Депресия при ракови заболявания, при инфаркт на миокарда, при автоимунни заболявания". Защото депресията стои "прикачена" при много заболявания и това е големият проблем. Искам да кажа и, че вече има "бели лястовици" общопрактикуващи лекари, като д-р Найден Манолов, който защитава дисертация по темата диабет, диабетна невропатия и депресия.
Но институциите не ни подкрепят, дълбоко незаинтересовани си, комуникацията е трудна..., отбеляза още проф. Маринов.
За проследяването на пациентите експертът изтъкна , че ние имаме национален стандарт по психиатрия, който едва ли се спазва от психиатрите или от общопрактикуващите лекари.
"Пациентите, които лекуваме са трудни - тежка болест плюс употреба  - направо бяс...Другото което е, тежко психично болни, които трябва да се под перманентен контрол, след изписване от лечебното заведение, вече никой не ги проследява десетилетия какво правят, вместо да стоят два месеца, както е необходимо, ги изписват на първия месец...И никой не носи отговорност какво биха направили те!
ФБ/ Психично здраве
Проф. Вихра Миланова завършва медицина през 1979г. и започва работа като ординатор в Психиатричния диспансер, гр. Плевен. След успешно положен изпит през 1982г. става асистент в Катедра по психиатрия, ВМИ, София. Има призната специалност по психиатрия от 1982г. През 2006 год. защитава докторска дисертация на тема “Клинично характеристика на болни участвали в генетични изследвания” и от 2007 год. е професор по психиатрия. От 2004 год. Проф. Миланова е Ръководител на Катедрата по психиатрия, Медицински Университет, София и Началник на Клиниката по психиатрия. Специализирала е Обща медицина, Великобритания-1986г.; Извънболнична психиатрия, Катедра по психиатрия, Атина, Гърция -1992г.; Невропсихиатрична генетика, Тринити колидж, Дъблин, Република Ирландия-1996г. Изследователската й дейност е в областта на невропсихиатричната генетика и профилактика на афективни разстройства, клинична психиатрия. Участвала е като Главен изследовател в национални и международни научно-изследователски проекти.

Проф. Петър Маринов е председател на Националната асоциация на експертите по психично здраве. Психиатър и съдебен психиатър с дългогодишен опит, университетски преподавател и автор на многобройни научни трудове и публикации в наши и чуждестранни издания. В момента преподава в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Съосновател на сдружени "Колегиум "Частна психиатрия".



Очаквайте продължение по темите за психичното здраве у нас при деца и възрастни.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg



Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна