Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

САЩ облекчиха петролните санкции срещу Венецуела

Снимка: freepik.com

Съединените щати облекчиха петролните санкции срещу Венецуела, малко след като правителството на президента Николас Мадуро и опозицията обявиха хуманитарно споразумение помжеду си, касаещо образованието, здравеопазването и други социални въпроси. Двете страни подновиха политическите преговори в Мексико. Американското министерство на финансите съобщи, че ще позволи за период от половин година американката петролна компания "Шеврон" да поднови добива на черното злато в ограничени количества, което след това да се внася в САЩ. И обоснова решението си с  "конкретни стъпки, които облекчават страданията на венецуелския народ и подкрепят възстановяването на демокрацията". 

Според Вашингтон споразумението е "стъпка в правилната посока". Делегатите на правителството в Каракас и опозицията обявиха също така, че замразени финансови средства ще бъдат постепенно освободени за хуманитарна помощ и поискаха от ООН да поеме контрола върху няколко милиарда долара в чужди банки. 

Диалогът между управляващи и опозиция в южноамериканската страна, обхваната от политическа и икономическа криза, беше замразен повече от година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.