Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уганда удължи локдауна на два района заради епидемията от Ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Уганда удължи шестседмичния локдаун на два района в епицентъра на епидемията от Ебола, отнела живота на 55 души. Държавният глава обаче увери, че разпространението на болестта е ограничено. От обявяването на епидемията на 20 септември, инфекцията се разпространи в страната и достигна столицата Кампала, въпреки че според здравните власти броят на случаите намалява. Президентът Йовери Кагута Мусевени обаче определи ситуацията като все още "крехка" и призова гражданите за спокойствие и разбиране.

Мерките, наложени в двата централни района, сред които вечерен час, забрана за лични пътувания и затваряне на пазари, барове и църкви, бяха удължени на 5 ноември с още 21 дни.

Според критериите на Световната здравна организация, огнището на болестта приключва, когато няма нови случаи в продължение на 42 последователни дни - два пъти повече от инкубационния период на заболяването. Последният нов регистриран случай, според данните обявени тази седмица, е от началото на предходната.  Жертвите на епидемията в страната са 55 от 141 заболели, съобщи здравното министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени