Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: Борбата с Covid-19 ще бъде успешна

Протест след пожара в Урумчи в Пекин, 27 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското външно министерство обяви днес, че "борбата на правителството с Covid-19 ще бъде успешна", след като вчера множество хора излязоха на улиците в страната, за да протестират срещу строгите анти-Covid мерки, предаде АФП.

На редовен брифинг говорителят на китайското МВнР Чжао Лицзян заяви по повод демонстрациите, че въпросът не съвпада с фактите:

"Вярваме, че с ръководството на Комунистическата партия на Китай и с подкрепата на китайския народ нашата борба с Covid-19 ще бъде успешна".

Той обвини "сили със скрити мотиви", които свързали смъртоносния пожар в западния Синцзян-уйгурски автономен регион в четвъртък, 24 ноември, със строгите коронавирусни мерки. Именно това се смята, че стои зад протестите в страната през последните дни.

Постове онлайн в китайски и чужди социални медии твърдят, че продължителния Covid локдаун в Урумчи е възпрепятствал спасителните опити при пожара.

В отговор на въпрос Чжао Лицзян заяви, че "в социалните медии има сили със скрити мотиви, които свързват пожара с действията срещу Covid-19".

Днес китайската полиция задържа трима души в Шанхай, където през уикенда демонстранти се събраха на протест срещу локдауните и настояха за повече политически свободи.

Вчера на мястото имаше сблъсъци с полицията, а днес на мястото в центъра на града има засилени присъствие на органите на реда. Полицаите не допускат струпвания и карат хората да трият снимки от телефоните си.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна