Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно Фернандеш донесе нов успех на Португалия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Португалия постигна втора победа в група Н на Световното първенство, след като се наложи с 2:0 над Уругвай. И двата гола вкара Бруно Фернандеш през второто полувреме, единият от дузпа. Така португалците събират 6 точки и печелят потока, класират се на осминафиналите, но и също така взеха малък реванш за поражението от същия противник на предишното Световно първенство. Гана е с 3 точки на 2-ата позиция, Република Корея и Уругвай имат по 1. В последния кръг корейците ще се изправят срещу Европейския шампион от 2016-а година, а Гана ще спори за място на осминафинал с урусите.

Началото на срещата не поднесе изненади в поведението на двата отбора, като Уругвай традиционно заложи на стабилна защита и търсене на точния момент за нанасяне на удар. Но техен беше и първият удар в мача, отправен от Матиас Оливейра. След това последваха неточни изпълнения към двете врати, в това число и удар от фаул на Кристиано Роналдо, който попадна в главата на човек от стената и излезе в корнер.

В 33-ата минута урусите създадоха най-добрата възможност за първото полувреме, след като Родриго Бентанкур дриблира покрай няколко защитници и опита да прокара топката между краката на Диого Коща. Но вратарят успя да спре удара му, след като се хвърли самопожертвователно. А само четири минути по-рано Нуно Мендеш проби по лявото крило и прати центриране в наказателното поле, което обаче пресече цялата зона пред вратаря, но никой от неговите съотборници не успя да стигне до него.

Сценарият не се промени и в началото на второто полувреме. В 51-ата минута Жоао Феликс получи топката на левия фланг, но влезе прекалено косо в пеналта, а ударът му се спря от външната страна на мрежата. Но само след три минути португалците откриха резултата, като първоначално попадението беше присъдено на Кристиано Роналдо. След центриране от ляво от Бруно Фернандеш, капитанът на Португалия се вклини в защитата, а Гийермо Варела покри засадата. На телевизионните повторения имаше големи съмнения дали Роналдо е докоснал топката с глава или голът трябва да бъде записан на Бруно Фернандеш. Десетина минути по-късно на страницата на ФИФА уточниха, че голът остава на сметката на Фернандеш, тъй като движението на Роналдо просто е заблудило вратаря Роше, но не е променило посоката на движение на топката.

Веднага след това урусите отговориха с пропуск на ветерана Кавани и далечен удар на Нунес, който не представляваше проблем за португалския страж. Треньорът им продължи да търси промяна на събитията на терена и смените в състава не спираха, като именно резервите Пейистри и Макси Гомес комбинираха. Последният нанесе удар, който се оказа опасен, но вратарят Диого Коща внимаваше и спаси.

Само три минути по-късно влезлият като резерва Луис Суарес пропусна ново положение за Уругвай, този път след изпълнение на свободен удар от Де Араскайета. Ударът на опитния стрелец излезе в аут, но това не беше всичко – след по-малко от минута Де Араскайета излезе срещу вратаря, който скочи смело и улови топката, предотвратявайки сигурен гол.

Но последните минути бяха под контрола на Португалия и в 90-ата те стигнаха до дузпа, за която съдията Фагани получи сигнал от колегите си от стаята за видеопомощ (ВАР). Той погледна ситуацията на монитора край терена и назначи 11-метров удар, а Бруно Фернандеш запази хладнокръвие и прати топката за втори път във вратата на Серхио Роше.

В 7-ата минута на добавеното време Фернандеш едва не направи хеттрик, след като на два пъти се размина с гола. Най-напред Рафаел Герейро му центрира от ляво, а вратарят Роше спаси с крак. Секунди по-късно пак получи подаване от ляво, но изстрелът му срещна страничната греда.

Португалия – Уругвай  2:0

1:0 Бруно Фернандеш 54

2:0 Бруно Фернандеш 90+3-дузпа

Португалия: Диого Коща, Жоао Кансело, Пепе, Рубен Диаш, Нуно Мендеш (42 – Рафаел Герейро), Рубен Невеш (69 – Рафаел Леао), Уилям Карвальо (82 – Жоао Палиня), Бернардо Силва, Бруно Фернандеш, Жоао Феликс (82 – Матеуш Нунеш), Кристиано Роналдо (82 – Гонсало Рамош)

Уругвай: Серхио Роше, Диего Годин (62 – Факундо Пейистри), Себастиан Коатес, Гийермо Варела, Хосе Мария Хименес, Матиас Оливейра (82 – Матиас Виня), Матиас Весино (62 – Джорджиан де Араскаета), Дарвин Нунес (72 – Макси Гомес), Единсон Кавани (72 – Луис Суарес), Родриго Бетанкур, Федерико Валверде


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!