Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежки съд осъди руснак на 120 дни затвор заради снимане с дрон

Граничен пункт Storskog във Финмарк на норвежко-руската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски гражданин беше осъден на 120 дни затвор в Норвегия, след като беше арестуван за заснемане с дрон, съобщи във вторник норвежката телевизия TV 2.

Според информацията на норвежкия телевизионен канал, 50-годишният руснак е бил задържан на контролно-пропускателния пункт Storskog във Финмарк на път за Русия на 11 октомври, след като полицията е открила в багажа му твърди дискове с голямо количество данни, фотографско оборудване и няколко дрона. Притежавал е и три паспорта – два руски и един израелски, като той е притежавал руско и израелско гражданство.

Окръжният съд на Осло е установил, че той е използвал дрона 47 пъти между края на август и началото на октомври. Не е законно руснаците да управляват дронове в Норвегия.

Мъжът е осъден от Окръжния съд на Осло на 120 дни затвор, като 49 дни се приспадат с оглед на престоя му след неговото задържане.

Норвегия в момента преследва и няколко други руснаци за заснемане с дронове.

През октомври норвежката полиция също така съобщи, че е арестувала друг мъж, заподозрян, че е руски шпионин, който се е представял за бразилски гражданин и е работил като университетски професор.

В понеделник руското външно министерство привика норвежкия посланик в Русия - Роберт Квиле и обвини Осло в "политически мотивирани" арести на руски граждани. Министерството отбеляза, че присъдите на руски граждани са "политически мотивирани" и призова Норвегия да прекрати своите "русофобски" действия, включително преследването на своите граждани.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!