Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба към НАТО: Украйна се нуждае най-много от ПВО системи "Пейтриът" и от трансформатори

Дмитро Кулеба и Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Украйна призова своите западни партньори да ѝ доставят системи за противовъздушна отбрана и трансформатори, за да се противопостави на руските въздушни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната и да преодолее зимата.

"Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана, от IRIS, "Хоукс" (Hawks), "Пейтриът" ( Patriots), като ние имаме нужда и от трансформатори“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред репортери в кулоарите на среща на НАТО в Букурещ, визирайки различни западни системи за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

"Ако имаме трансформатори и генератори, можем да възстановим енергийните си нужди. Ако имаме системи за противовъздушна отбрана, можем да се защитим от следващите руски ракетни удари. С две думи: "Пейтриът" и трансформатори е това, от което Украйна има най-голяма нужда".

Към Кулеба се присъедини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който повтори, че работата в тясно сътрудничество с Украйна на фона на инвазията на Русия остава от стратегически интерес за Алианса, тъй като победата на Москва във войната ще направи света "по-опасно и уязвимо място".

Столтенберг изрази загриженост относно последните руски удари по украински градове и критична инфраструктура, настоявайки, че президентът Владимир Путин продължава да използва като оръжие предстоящата зима, за да спечели войната.

Столтенберг и Кулеба разговаряха с пресата след първия ден от срещата на Северноатлантическия съвет на външните министри в Букурещ.

Дискусиите се провеждат днес и утре в румънската столица.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!