Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: "Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, тя ни дава вяра

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". В областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново държавният глава, под чийто патронаж се провежда кампанията, обяви, че тазгодишното издание ще е посветено на децата с редки генетични заболявания.

Кампанията "Българската Коледа" се превърна в традиция, заяви президентът Румен Радев и подчерта, че тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава: "Българската Коледа" не е просто дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца".

През миналата година инициативата събра над три милиона лева и подпомогна 517 болни деца и дари апаратура на 22 болници, съобщи държавният глава и даде началото на юбилейното издание: "Обявяваме за 20-и пореден път началото на новото издание и кампанията през следващата година ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания". 

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев посочи, че ще преговаря с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено допълнително финансиране за детското здравеопазване и обеща: "Да заделим средства от Министерството на здравеопазването и от държавата за увеличаване на този ресурс за детско здравеопазване, тъй като това е частта от нашата национална сигурност".

Великотърновци подкрепят "Българската Коледа":

"Пожелавам на болните деца са  успеят да се справят с тези трудности, които предстоят за тях, и да успеят да продължат напред".

"Ако всеки българин се включи с един есемес , бихме постигнали чудеса".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна