Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците от НАТО твърдо решени на бърза и ефективна помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзниците от НАТО изразиха твърда решимост да продължат да предоставят бърза и ефективна помощ на Украйна за преодоляване на различните кризи, които я връхлитат. Около това се обединиха външните министри от Алианса на срещата им в Букурещ.

Сред основните теми на срещата беше снабдяването на Украйна с оръжие и оборудване, за да може да възстанови пораженията в енергийната мрежа и да преживее зимата под руски обстрел. Украинският външен министър Дмитро Кулеба изтъкна, че ще продължи да убеждава Германия да предостави на Киев зенитно-ракетните системи "Пейтриът", които тя е готова да изпрати в Полша:

"Посланието е просто. Дайте ракетите "Пейтриът" колкото е възможно по-бързо. Това е системата, която е нужна на Украйна, за да защитава гражданското население и критичната инфраструктура. Това не е нападателно оръжие".

Руският президент Владимир Путин е насочил "огън и гняв" срещу мирното население на Украйна, бомбардирайки над една трета от енергийната система на страната, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън:

"Отоплението, водата, електричеството. Това са новите цели на президента Путин и той ги поразява безмилостно. Това жестоко третиране на украинския народ е варварско".

Блинкън бе категоричен, че опитите на руският президент да внесе разцепление сред западната коалиция са се оказали безплодни и стратегията му да обрече украинците на глад и измръзване и да предизвиква поскъпване на енергийните източници също ще се провали.

Съюзниците от НАТО изразиха готовност да подкрепят Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, които също са подложени на руски натиск. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг посочи:

"Ако сме научили поне един урок от Украйна, той е, че трябва да ги подкрепим веднага".

Според Столтенберг този натиск се осъществява чрез различни механизми и трябва да се действа навреме. Той обаче не уточни в каква форма ще се изразява помощта.

Продължават сраженията в Донецка област в Източна Украйна. Двама души са загинали при руски обстрел в Бахмут и 11 са били ранени. От руска страна се съобщава за един пострадал при украински удари срещу Донецк.
Тийнейджър е загинал при руски артилерийски обстрел срещу Суми. Една жертва има и при атака срещу южния украински град Херсон.

 


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна