Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на продажбите на дребно в Германия през октомври

Германските продажби на дребно отбелязаха изненадващо силен спад през октомври, което само потвърждава негативното влияние на високата инфлация върху потребителската активност, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на дребно се свиха през октомври с 2,8% спрямо септември, когато нараснаха с 1,2%, докато осреднените очаквания бяха за доста по-умерен спад с 0,6 на сто. Това е най-голямото понижение на търговията на дребно от началото на годината, след като по-голям спад в продажбите на дребно беше отчетен през декември 2021 г. (с 4 на сто).

Спад се наблюдава при продажбите на хранителни стоки (с 1,2%), нехранителни стоки, а именно дрехи, обувки и обзавеждане (спад с цели 4,5%), както и при онлайн поръчките и поръчките по пощата (понижение с 1,8%), докато продажбите по бензиностанциите останаха без промяна спрямо предходния месец.

Продажби на дребно (на месечна база)


Спрямо година по-рано продажбите на дребно в Германия отбелязаха спад през октомври с 5% след понижение с едва 0,9% през септември и очаквания за по-умерено понижение с 2,8 на сто. Това е най-рязкото свиване на търговията на дребно на годишна база от юни насам.

Въпреки рязкото свиване на продажбите на дребно през октомври, те все още остават с 1,8% над предпандемичния октомври през 2019 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна