Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гласуват отделните изменения в Изборния кодекс (обновена)

| обновено на 01.12.22 в 11:17
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха окончателно гласуване на отделните изменения в Изборния кодекс.

Мнозинството в НС гласува за запазване на район „Чужбина“. Остана и старият режим за разкриване на секции извън страната при 40 подадени заявления, като ГЕРБ не подкрепиха своите предложения за отпадане на район „Чужбина“ и за увеличаване на прага за разкриване на секции след подаден и минимум 100 заявления. Завишаване на броя на заявленията подкрепиха само от БСП и един депутат от ДПС.

Единодушно, с 220 гласа "за", депутатите подкрепиха да няма вече кабини за гласуване, като те да бъдат заменени с паравани, като такива ще има и при хартиеното, и при машинното гласуване.

Депутатите решиха още декларациите да продължат да се попълват пред изборните секции. Беше отхвърлено предложението на ПП за попълване на декларациите пред членовете на СИК.

Мнозинството отхвърли предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, в които да се броят хартиените бюлетини след края на изборния ден.

Народното събрание запази техническите носители - т. нар. „флашки“ - на които ще се записва резултата от машинното гласуване. Носителите ще се предават в районните избирателни комисии и в централната избирателна комисия и ще служат за доказателство при съмнения за честността на вота. 

Отделно със 163 гласа "за" беше подкрепено предложението на "Демократична България" за създаването на звено към ЦИК за управление на машинното и електронното гласуване, което  да подпомага членовете на избирателната комисия във вземането на решения и координация на машинното гласуване. По това предложение от ПП гласуваха "въздържал се", а "Български възход" - против.

Народното събрание отхвърли предложението на БСП и "Възраждане" за увеличаване състава на Централната избирателна комисия от 15 на 25 членове с възможност за обновяване на състава след всеки избор. Предложението беше подкрепено само от ПП, "Възраждане" и "Български възход", които нямат свои представители в Избирателната комисия. Парламентът запази Обществения съвет към ЦИК, след като ГЕРБ не подкрепи предложението за неговото отпадане. 

Единодушно парламентът гласува да има видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" се отхвърли предложението на "Продължаваме промяната", което предвиждаше  в избирателните списъци  да влизат само хората, които през последните шест месеца преди изборите са били в България, с възможност избирателните списъци да бъдат дописвани. Мнозинството подкрепи размерът на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии да не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата, което съотнесено към сегашния ѝ размер - не може да е под 177 лева.

Беше отхвърлена процедурата на ПП за прекъсване на разискванията по Изборния кодекс и работата на депутатите на продължи с Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, внесен от БСП и дебатите по Изборния кодекс продължиха.

Мнозинството подкрепи размерът на възнагражденията на членовете на СИК да не може да е по-малко от 1/4 от минималната работна заплата (177 лева, съотнесено към сегашния ѝ размер). 

Предстои депутатите да решат дали да се върне смесеното гласуване. 

Мнозинството в парламента удължи пленарного заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Предложението беше направено от ГЕРБ. От "Продължаваме промяната" и "Възраждане" възразиха с аргумента, че днес има заседания на комисии, които трябва да обсъдят важни законопроекти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.