Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Влез в студиото - първи стъпки" - нова книга за фотография

Днес излиза нова книга за фотографията от български автор. Книгата "Влез в студиото - първи стъпки" е базирана на дългогодишния опит на автора Иван Масларов в областта на студийната фотография и продажбата на осветление. Съдържанието е поднесено на достъпен език, без сложна терминология и е насочено към фотографите, които искат да прекрачат вратата на фотостудиото и да снимат в него. 

Може да прочетете за различните актуални типове осветление, за това как да боравите с него и най-вече как да накарате осветлението да рисува, както искате. 

Фотографията буквално означава "светлопис", а от фотографа зависи каква светлинна четка да избере за своята творческа визия. 

 Съвети, как да изберете помещението за бъдещото си студио, какво трябва за да го оборудвате, да работите безопасно и комфортно. Ще откриете и някои основни познания за цвета и техниката с която снимате, как да работите със светломер, както и как рисуват най-разпространените аксесоари за контролиране на светлина. Възможността да моделирате със светлина, ще ви донесе безброй приятни часове в студиото.


Авторът Иван Масларов-Джъмбо е фотограф повече от 30 години. Възпитаник е на НПГПФ, на Нюйоркския институт по фотография и на НАТФИЗ. 

Като заклет фен на техниката през 2012 г. създава първия специализиран сайт за ревюта на фотографска техника и аксесоари, където запознава читателите с технологичните новости и… изобщо споделя любовта си към фотографията. Обича да снима градски пейзаж и архитектура, а широките обективи са най-голямата му страст. Студийната фотография обаче заема особено място в сърцето му, защото както обича да казва „там светлината е четката в ръцете на фотографа“. Автор е и на първият онлайн музей за стари камери, в който, към момента на издаване на книгата, експонатите наброяват 500 броя.

Ето какво споделя авторът за ревютата на фотографска техника и аксесоари в сайта https://photocafe.bg/:

"Винаги се радвам, когато имам възможност да тествам някоя нова джаджа свързана с фотографско оборудване. И въпреки че камерите и обективите заемат може би най-голям процент от ревютата на сайта ни, то все пак се стараем да има по нещичко и за аксесоарите – било то статив, осветление или друго. Не веднъж сме тествали именно такива продукти, така че това е мястото където, ако сте любопитни, може да намерите повече информация за марките, с които сме имали удоволствието да работим през годините."

Музеят на Фото Кафе е сред последните проекти, които създадохме с много любов, допълва Джъмбо. Дълго време събирахме експонатите в него, които към момента на издаване на книгата наброяват около 500. Тук се връщаме назад във времето, още в зората на фотография, за да ви запознаем с някои емблематични модели в историята на камерите, от лентата до наши дни. Виртуалният музей може да разгледате тук.

Днес във Фотосинтезис от 19.00 часа е официалната премиера на книгата.

По публикацията работи: Ани Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна