Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел повдигна пред Си Цзинпин въпроса за "нулевия Covid" и свързаните с него протести

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел е обсъдил с китайския президент Си Цзинпин "обществения отговор" на коронавирусните мерки с оглед на протестите в последно време в Китай срещу политиките на страната за "нулев Covid".

"Имаше обмен на информация относно коронавируса и съответния опит в Европа и Китай, включително относно предприетите съответните мерки и реакцията на обществата", каза говорител на Мишел след тричасовата му среща с китайския президент в Пекин, съобщава "Файненшъл таймс".

Описвайки разговорите като "отворен и искрен диалог", от Брюксел посочиха, че двамата лидери са обсъдили нахлуването на Русия в Украйна, въпроса с Тайван, двустранните санкции, наложени взаимно от Китай и ЕС, както и глобалните предизвикателства като изменението на климата.

"Шарл Мишел подчерта, че ЕС разчита на Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да призове Русия да зачита основните принципи на Хартата на ООН и да допринесе за прекратяване на бруталното унищожение и руска окупация", каза говорителят на Шарл Мишел и добави: "Двамата лидери подчертаха, че ядрените заплахи са безотговорни и изключително опасни", предаде "Файненшъл таймс".

"Обръщайки се към въпроса за правата на човека и основните свободи, Шарл Мишел подчерта тяхната универсалност“, каза говорителят, отбелязвайки, че Мишел също така е "повторил ангажимента на ЕС към неговата политика за Един Китай и е припомнил дългогодишната позиция на ЕС относно Тайванския пролив".

Шарл Мишел заяви на пресконференция в Китай, че президентът Си Цзинпин е "изяснил" пред него, че Пекин не предоставя оръжия на Русия за използването им във войната в Украйна.

Си Цзинпин също така е настоял, че ядрената заплаха в резултат на конфликта "не е приемлива и отговорна".

По време на разговора между двамата лидери обаче, китайският президент не призовал Русия да прекрати атаките си срещу украинската инфраструктура, въпреки че Шарл Мишел се надява, че ще направи това в бъдеще.

Мишел също така каза, че той и Си Цзинпин са се договорили за по-нататъшен диалог относно правата на човека на фона на протестите срещу Covid локдауните в Китай. Лидерът на Европейския съвет повтори, че европейските компании са готови да предоставят ваксини срещу Covid-19 на Китай, ако това бъде поискано.

След срещата на двамата лидери Мишел заяви, че Европейският съюз е отворен за пълно приемане на предложеното Всеобхватно споразумение за инвестиции (Comprehensive Agreement on Investment, CAI) на ЕС с Китай, тъй като това би укрепило отношенията между двете страни и стабилността на веригите на доставки.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени