Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишлената активност в еврозоната през ноември за пети пореден месец

Промишлената активност в еврозоната се сви през ноември за пети пореден месец, но по-сдържано спрямо октомври, което предполага, че промишлеността в региона на единната валута може би не е изправена пред толкова тежка зима, каквито бяха първоначалните опасения.

Това показват окончателните данни от ежемесечното проучване на S&P Global, публикувани в четвъртък.

Промишленият PMI индекс се повиши през ноември до 47,1 пункта от 46,4 пункта през октомври (най-ниско ниво от май 2022 г.), но под предварителен индекс на ниво от 47,3 пункта, като индексът остава под важното ниво от 50 пункта (водораздел между спад и експанзията) за пети пореден месец.

Индекс, измерващ самото производство, която се отчита в PMI индекса, определящ общата бизнес активност и се разглежда като добър ориентир за икономическото здраве, пък се повиши през ноември до 46,0 пункта от 43,8 пункта през октомври, но остава за шестия пореден месец под важното ниво от 50 пункта.

"PMI проучването сигнализира за известно забавяне на интензивността на производствения спад в еврозоната през ноември, което може да подкрепи надеждите, че регионът няма да бъде изправен пред толкова сериозен зимен спад, колкото се очакваше от мнозина", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

Индексът на новите промишлени поръчки също остана твърдо под важното ниво от 50 пункта, въпреки е нарасна през ноември до 40,7 от 37,9 пункта месец по-рано.

"Изглежда не се виждат непосредствени облекчения на тежкото положение на производителите, като се има предвид, че новите поръчки продължават да се влошават с тревожно темпо, свивайки се с много по-бързо, отколкото фирмите намаляват производството“, отбеляза Уилямсън.

В същото време обаче има някои признаци, че инфлационният натиск отслабва, което вероятно е добре дошла новина за представителите на Европейската централна банка. Допълнително отслабване на инфлационния натиск се дължи отчасти на по-слабото търсене и намаленото напрежение върху доставчиците.

Въпреки всичко това, мениджърите на промишлените компании остават песимистични в перспективите за техните предприятия през следващите 12 месеца.

"Данните от проучването през ноември сочат солидно намаление на обемите на производство. Нивото на входящите нови поръчки също спадна рязко отново, тъй като клиентското търсене на пазарите в еврозоната и други части на света се влоши. Впоследствие закупуването на суровини беше намалено с най-силното темпо от май 2020 г. насам, а фирмите остават песимистични в перспективите си за следващите 12 месеца", се посочва в последния доклад на S&P Global.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!