Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Като за всяка майка моето дете си е най-слънчевото, най-доброто"

Трудният път към света на звуците - първокласникът Мирослав се бори с вродена глухота

Детето е с импланти и посещава слухово-речева рехабилитация

Снимка: bgkoleda.bg

Мирослав Красимиров Манов е на 7 години и е първокласник. Той е с вродена глухота и на двете уши. Имплантиран е и се нуждае от слухово-речева рехабилитация. Рехабилитацията е необходима, за да може той да се изразява правилно и да не се усеща, че е имал проблем със слуха.

Родителите на Мирослав разбират, че той не чува, когато детето е на 8 месеца.

"Съвсем случайно изпуснахме нещо у дома. Той не се обърна и съответно ние се усъмнихме, че има някакъв проблем. Личният лекар ни изпрати и така разбрахме, че той не чува. Има 100% пълна вродена глухота и на двете уши", спомня си майката. 

В момента Мирослав посещава слухово-речева рехабилитация: 

"Той е имплантиран и е с импланти. На година и един месец го оперирахме и оттогава той ходи на слухово-речеви рехабилитатори. Благодарение на това нещо всъщност той може да говори и да се изразява правилно, без да си личи, че всъщност има някакъв проблем."  

Мирослав трябва да продължи рехабилитацията два пъти седмично докато стане поне в пети клас. Семейството заплаща за това над 700 лева месечно. 

"Финансирането от Здравната каса е единствено и само за имплантирането. Което се случва еднократно и това е. Тези рехабилитации, които се правят и консумативите за този имплант не се поемат от Здравната каса." 

"Като за всяка майка моето дете си е най-слънчевото, най-доброто. По никакъв начин не се различава от останалите деца. Има си и своите моменти на игри, на забава. Обича да слуша музика, колкото и странно да звучи. В училище е в хореографска паралелка, с народни танци. Обича да учи. Математиката също му върви. В общи линии дете като всяко едно. В това училище, в което е записан, има още няколко деца, които са имплантирани. Те имат опит с такива деца. Масово училище е. Не е училище за глухи деца. Което пък ме радва, защото има приемственост и е едно от училищата, може би единствено в София, което подкрепя такива деца да учат в масово училище", споделя Ралица Манова. 

"Българската коледа" оказва неоценима помощ на семейството, оценява  майката на Мирослав: 

"Тя ни финансира. Отпуска средства всяка година, за да може да покрием част от рехабилитацията му през годината. Благодаря на "Българската коледа" за подпомагането всяка година, което прави. Каузата наистина им е добра - не само за нас, а и за абсолютно всички деца, на които помагат. Благодарна съм и на лекарските екипи, които са ни помогнали да стигнем до тук и да помогнат на детето ми да открие света на звуците." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени