Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буркина Фасо иска оръжия от Франция, за да се справи с джихадистите

През 2022 година в 20-милионната страна имаше два опита за военен преврат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Буркина Фасо поиска от Франция, чиято бивша колония е, да предостави "оръжия и боеприпаси" за граждански доброволчески отряд, който се бори с джихадисти.

Премиерът Аполинер Килем дьо Тембела отправи искането на среща с френския посланик Люк Халаде, съобщиха от кабинета на премиера.

Той се позова на стремежа за набиране на 50 000 членове на Доброволците за защита на отечеството (VDP) - гражданска милиция, която подкрепя армията в борбата срещу джихадистите.

"Франция би могла да помогне на тази народна съпротива, като предостави оръжия и боеприпаси и като обмисли финансова подкрепа за тези смели бойци", казва той в отчета за срещата, видян от АФП.

VDP, създадена през декември 2019 г., се състои от цивилни доброволци, които преминават двуседмично военно обучение и след това работят заедно с армията, като обикновено изпълняват задачи по наблюдение, събиране на информация или ескорт. 

Но стотици от тези зле обучени доброволци са загинали, особено при засади или експлозии, причинени от самоделни взривни устройства, заложени покрай пътищата. 

Една от най-бедните държави в света, Буркина Фасо, се бори със седемгодишно джихадистко въстание, преминало от съседно Мали.

Хиляди хора са загинали, близо два милиона са напуснали домовете си, а повече от една трета от територията на страната е извън контрола на правителството.

Кризата породи политически сътресения, които доведоха до два преврата тази година от войници, разгневени от неуспеха да спрат бунтовниците.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!