Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на детето да не прекъсва рехабилитацията

Смело и борбено момче с невросензорна загуба на слуха работи усърдно за развитие на речта си

"Без рехабилитации няма как да му се оправи говорът", казва майката на 11-годишния Кристиан, който е с кохлеарен имплант

11-годишният Кристиан Димитров от Нови Искър е едно от децата на "Българската Коледа". Преди седем години семейството му разбира, че е с двустранна невросензорна загуба на слуха. Детето работи усърдно със слухово-речеви рехабилитатори, за да развива говора си. Тази рехабилитация не бива да спира.

В началото Кристиан Димитров носи слухови апаратчета, а от 2017-а година има кохлеарен имплант на лявото ухо. Слуховото му апаратче е на дясното.

"От Здравната каса ни бяха отпуснати средства и ние закупихме, избрахме подходящия, според нас и според детето, кохлеарен имплант. Трудното е, че поддръжката е скъпа. Един кабел струва скъпо. Ако се развали процесорът и му е изтекла гаранцията, също струва скъпо самият процесор. На Криси процесорът ни се разваля много често. Ако е изтекла гаранцията, семейството си поема разходите. Цените всеки ден скачат, и не са едни и същи. Един нов процесор е, да речем, 15 000 лева", разказа майката на момчето Галина Алексиева.

Сега Кристиан е в пети клас, учебният материал е доста труден и ако не посещава специалисти, на детето ще му бъде още по-трудно. Само със занимания вкъщи не е достатъчно. Най-малкото, защото има много непознати думи във всеки нов урок. Затова след имплантирането ежедневно има индивидуални занимания за слухово-речева рехабилитация и посещава групови занимания в образователен център за деца с увреден слух. Тук идва и голямата помощ от "Българската Коледа", за която семейството благодари.

Кристиан е имплантиран на 6-годишна възраст. След имплантирането започва да говори, не без помощта на рехабилитаторите.

"Без рехабилитации няма как да му се оправи говорът. Така сме успявали – и с наши средства, и от "Българската Коледа" да не прекъсва тази рехабилитация. До 6-годишна възраст той не можеше да говори правилно, използваше много малко думички, речникът му беше много беден. След като го имплантирахме, 2017-а година, същата година беше първи клас. Оттам насетне мога да кажа, че много добре се разви речта. Посещава масово училище, вписва се в средата, в която е, и се чувства много добре", изтъква майката.

"Не може да говори още правилно, бъркаме още мъжки род, женски род и среден. Трудно му е да направи съчинение, не може да направи преразказ или съчинение. В тези насоки ние постоянно работим, за да му е правилна речта и да може да се изразява. Кристиан е много смело и борбено момче. Не се отказва. Просто сме се научили - да бъдем силни, иначе няма да се получат нещата. Трябва да си силен, да не се отказваш, и всичко ще се нареди!", разказва още тя.

Галина Алексиева признава, че ситуацията е трудна, но всички имат воля да се справят, най-вече Кристиан.

"Не се оплакваме. Само да сме здрави – това е, което си пожелавам", казва с оптимизъм тя.

Снимки: Личен архив

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна