Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терминалът за втечнен газ Freeport на САЩ ще възобнови операциите до края на годината

Второто по големина съоръжение за втечнен природен газ в САЩ - Freeport LNG обяви, че очаква да възобнови дейността си до края на годината, съобщава LNG Prime - водещата платформа за новини и маркетинг за глобалния втечнен природен газ.

"Въз основа на текущия напредък и при условие, че продължаваме да отговаряме на необходимите регулаторни изисквания, сега очакваме рестартирането на нашето съоръжение за втечняване на природен газ да бъде постигнато около края на годината", заяви говорител на Freeport LNG.

Съоръжението за LNG с производителност от 15 милиона тона годишно, едно от петте по крайбрежието на Мексиканския залив, които се превърнаха в ключови доставчици на втечнено синьо гориво за Европа през последната година, докато старият континентът се надпреварва да замени руския газ, беше спрян на 8-и юни след експлозия, която компанията определи като "инцидент".

Първоначално Freeport каза, че заводът ще рестартира частично някои операции до септември. През ноември обаче Freeport съобщи, че ще възобнови пълната си работа едва през март 2023 г., което е много по-късно от очакваното.

Freeport LNG е компания за износ на LNG със седалище в Хюстън, Тексас, и изнася близо 2 милиарда кубични фута на ден от около общо 15 млрд. куб. фута  в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!