Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От глухо и сляпо дете с ДЦП и епилепсия момчето се развива, благодарение на непрекъсната рехабилитация

Малките чудеса в живота на Део от Перник - ежедневната битка напредъкът да не спира

"В България децата, които имат такъв проблем, се смятат за притурка към родителя", казва майката, напуснала високи професионални позиции, за да го гледа

Снимка: архив

"Българската Коледа" е голям спасителен пояс и за малкия Деян Дойчинов от Перник. Детето е на 9 години и е с детска церебрална парализа и епилепсия. Момченцето посещава ресурсно училище в Перник, а за рехабилитациите семейството ползва услугите на частни центрове в София.

9-годишният Део живее с майка си и по-малкото си братче. За да има напредък в развитието му, са необходими специални грижи и редовни процедури. Рехабилитацията трябва да бъде постоянна, защото всяко прекъсване може да доведе до обездвижване.

"С епилепсията донякъде успяхме да се преборим, до 2017 г. имаше тежки пристъпи, които много стопираха неговото развитие. Правим всичко възможно, за да има напредък", разказва майката на Део - Яна.

До раждането на момчето тя е работила на високи позиции в големи компании, сега животът й, времето, грижите са подчинени изцяло на Део.

"В България децата, които имат такъв проблем, се смятат като притурка към родителяРодителят трябва да спре да работи, за да може да го гледа и няма финанси. Той получава пари от "Социално подпомагане". Майка ми ми помага, брат ми и той, таткото също помага", описва омагьосания кръг на грижата за дете с увреждания майката на Део.

"Той трябва да ходи всеки ден на рехабилитация, за да може тази спастичност, която има, да не се влоши повече. Ходи два пъти в седмицата на плуване, ходеше и на езда, но зимните месеци е много студено. Почти през цялото време се занимавам с него. По цял ден сме заедно", допълва майката на Део.

"Ние сме започнали от абсолютно глухо и сляпо дете, което нищо не прави и е с много пристъпи. В момента почти няма тези големи пристъпи, които имаше, има помахване на ръчичката от време навреме. Вижда – гледаме си детски, чува идеално. Но всичко това е благодарение на много труд на рехабилитаторите и на мен, вкъщи", прави равносметка на извървения път досега тя.

За рехабилитациите Яна и Део пътуват до София почти ежедневно, процедурите са скъпи. Детето е на специална диета, расте, а с него растат и потребностите му. Семейството разчита основно на собствени средства.

Затова и помощта от "Българската Коледа" за Яна и Део е изключително ценна.

"От 5-6 години никога не са ни отказвали помощ, винаги са ни давали, винаги за рехабилитация", казва тя и допълва, че са много малко местата като "Българската Коледа", които да оказват адекватна помощ на детето.

"Той няма откъде, от друго място да вземе, освен оттам и от "Социално подпомагане".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени