Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на контрольорите парализира железопътния транспорт във Франция

Пътници чакат на Gare de Lyon в Париж, 2 декември 2022 г. Влаковите кондуктори на националната държавна железопътна компания на Франция SNCF обявиха тридневна стачка, започваща на 2 декември, принуждавайки SNCF да отмени около 60 процента от услугите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка на контрольорите парализира железопътния транспорта във Франция. Протестът може да се проточи до празниците

60% от скоростните влакове във Франция и от тези на "Интерсити" днес не потеглиха. Много гари останаха пусти, а пътниците - в безизходица.

Парализиран бе жп трафикът до парижкото летище "Роаси Шарл дьо Гол", което поднесе неприятна изненада на пристигащите пътници.

Контрольорите от жп компанията SNCF са недоволни както от заплатите си, така и от недостатъчното според тях признание на професията им, тежки условия на труд и чести нощни дежурства.

Протестът назря първоначално в социалните мрежи, подбуден от неофициална организация на контрольорите, определяно от някои като "жълтите жилетки" на SNCF.

Около 80% от служителите са подкрепили стачката, за която ръководството на компанията се оказа неподготвено. В знак на подкрепа профсъюзите на сектора вече предвидиха стачки на Коледа и Нова година, ако не се постигне споразумение.

Идната седмица предстоят нови преговори и вероятно кръгла маса на 8 декември. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна