Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС трябва да работи със САЩ, за да се справи с "изкривяванията" на пазара

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да действа, за да се справи с "изкривяванията", създадени от плана на Вашингтон в размер на 430 милиарда долара за насърчаване на щадящи климата технологии в Съединените щати, предава АФП.

Европейският съюз трябва да „предприеме действия за възстановяване на баланса на игралното поле", каза Фон дер Лайен в реч в Колежа на Европа в белгийския град Брюж.

Закон, предназначен да ускори прехода на САЩ към нисковъглеродна икономика, предвижда около 370 милиарда долара субсидии за зелена енергия, както и данъчни облекчения за произведени в САЩ електрически автомобили и батерии.

Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да работи със САЩ "за справяне с някои от най-тревожните аспекти на закона". Но тя добави, че Брюксел също трябва да „коригира“ собствените си правила, за да улесни публичните инвестиции в екологичния преход и „преоцени необходимостта от по-нататъшно европейско финансиране на прехода“.

Френският президент Еманюел Макрон се възползва от държавното посещение във Вашингтон и разговорите с президента Джо Байдън, за да изрази дълбоките си притеснения от търговията между САЩ и ЕС. Белият дом рекламира закона като новаторско усилие за възстановяване на производството в САЩ и насърчаване на възобновяемите технологии.

Френският министър-делегат за индустрията Ролан Лескюр отбеляза в излъчено интервю, че „конкуренцията трябва да бъде силна и справедлива – трябва да се координираме, за да гарантираме, че сме на равни условия".

Лескюр добави, че американските субсидии са били разпределени „малко по-бързо и ефективно от нашите“. Като пример той каза: „За електрическо превозно средство в САЩ имате субсидия от $7000, но то трябва да е американско чак до електрическата верига. „Във Франция имате 6000 или 7000 евро според заплатата си и превозното средство може да дойде от Китай“.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна