Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Николай Чудотворец – правило на вярата и праобраз на Дядо Коледа

Снимка: БГНЕС

Ако попитате някое дете, къде е роден Дядо Коледа, вероятно ще чуете отговор: ˮВ Лапландия“ (или: ˮНа Северния полюс!“). Всъщност, дори и някои възрастни не знаят, че образът на добрия старец се ражда преди столетия и е свързан със св. Николай Чудотворец, наричан така заради многобройните чудеса, които извършвал не само приживе, но и след като напуснал този свят.

Паметта на св. Николай почитаме на 6 декември, както и на 9 май, когато от град Мир (Мала Азия) мощите му са пренесени в град Бари (Италия).

Църквата „Свети Николай“ в турския град Демре (в древността Мир или Мира)
В православието на него е посветен и всеки четвъртък.

ˮПравило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието…“ е наречен светецът в тропара (църковното песнопение), изпълняван в негова чест.

Една от най-популярните истории, описана в житието на св. Николай, е чудотворната му победа над морската буря, която укротил с молитвите си. Възкресил и един от моряците, пострадал при бурята, за когото всички мислели, че е умрял.

Във фолклорните приказки този момент от житието е обогатен със символи и персонажи, характерни за народните представи. Според тях, при бурята дървеният под на кораба пострадал и от процепа започнала да влиза вода. Свети Николай взел от морето риба и с нея запушил дупката. Така спасил живота на всички. Тази история обяснява защо на празника му задължително се приготвя риба. В българската традиция това непременно е пълнен шаран.

Много са народните песни и легенди, разкриващи образа на светеца със златни крила, който помага на хората в беда. Той има почетно място сред останалите светци. Ето и един коледарски сюжет, в който св. Никола седи на златен трон, а другите светци стоят редом. Израства чудното дърво, символ на дървото на живота. Клоните му са в синьото небе, а корените – в бели Дунав, под дървото – честна трапеза. На трапезата им ковано ведро с вино червено, във виното – чаша сребърна.
 

Как почитта към свети Николай създава толкова популярния образ на Дядо Коледа?

Казано накратко, това се случва в началото на ХVІІ век, когато холандски преселници в Северна Америка основават колония Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Сред обичаите, които донасят от родните си места, е размяната на подаръци в деня на светеца. На техния език се нарича Синтер Клаас, на английски е Сейнт Николас, станал по-късно Санта Клаус – щедър и добър, както свидетелства житието на Чудотвореца.

Народът ни почина св. Николай Чудотворец като покровител на рибари и моряци, но и на търговци, воденичари и ловджии. На този ден празнуват всички, които носят името Никола, Николай, Николина, както и рибарите, днешните служители на морския флот, банкерите и търговците.

Честит празник!

Съставил: Албена Безовска

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!