Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Скай нюз" излъчи видео, в което сириец твърди, че е бил прострелян от български гранични служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В западноевропейски медии България бе обвинена в стрелба по нелегален мигрант след излъчването на видео материал, от който се вижда как млад сириец е прострелян по границата с Турция. Съобщението е на "Скай нюз".

Това са кадри, показващи как се стреля по търсещ убежище с истински куршуми по граница на ЕС, казва "Скай нюз". Това става след разследване на група от медии, сред които "Скай нюз", "Таймс" и "Монд". Записът е от 3 октомври близо до мрежата по българско-турската граница. На него се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум минава през ръката му и попада в гръдния кош.

Сириецът твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, които са засекли групата му да влиза нелегално в страната и ги е върнала обратно в Турция.

Абдула заяви, че е видял зелен автомобил с двама български военни да приближава към тях. Те са започнали да стрелят първо във въздуха, а след това и непосредствено пред мигрантите. Абдула каза, че групата не се е стреснала, а е започнала да спори с българите, че е неприемливо да се стреля по тях, и тогава е бил прострелян.

Той казва, че изстрелът е бил насочен директно срещу него и възпроизвелият го е имал явното намерение да го убие. "Скай нюз" пише, че от снимки, предоставени от българското вътрешно министерство, се виждат щети по автомобил, нанесени от хвърляни камъни от бежанците.

Допълва се, че български служител от граничен полицейски пункт "Средец" е бил ранен от камък. Министерството посочва, че бежанците са се държали враждебно и агресивно и че проведено от него разследване показва, че изстрели от българска страна не са произвеждани. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени