Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се надяват да бъдат приети законови промени

Снимка: БГНЕС

За бързо приемане на промени в закони, засягащи военноинвалидите и военнопострадалите, настояха от едноименната организация. Около 4 000 души получават пенсии в тази категория, докато ветераните от войните са 209.

След промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите хората ще могат да ползват специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

Промяна в Закона за хората с увреждания пък трябва да уреди онези с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност, да вземат пълния размер на добавката. От Съюза военноинвалидите и военнопострадалите припомнят, че в момента тези хора са ощетявани с повече от 130 лева на месец, тъй като получават средства от 25 на сто от линията на бедност.

Така дори 160-те души не вземат пълния размер на добавката от над 370 лева, а получават 130 лева на месец, обясни председателят на организацията Петър Велчев, който очаква предложенията да бъдат одобрени:

"Дано даде Господ народното представителство да бъде положително и да може да има все пак Народно събрание, за да се разгледат. То касае живота и съдбата на тези заслужили за род и Родина".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна