Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада разследва как нейни части са попаднали в ирански дронове

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо
Снимка: Ройтерс

Канадските власти разследват как произведените в Канада части са попаднали в ирански дронове, използвани от Русия за атака срещу Украйна, предаде АФП, позовавайки се на премиера Джъстин Трюдо.

Канадски медии съобщиха, че европейският мозъчен тръст "Стейтуоч" (Statewatch) и властите в Киев са открили антенни компоненти от базираната в Отава "Талисман уайърлес" (Tallysman Wireless) – сред 30 елемента западно производство в иранските дронове "Шахед 136" (Shahed 136), които са част от руския арсенал.

"Очевидно сме изключително загрижени заради тези съобщения“, каза Трюдо. "Ние не искаме (канадски технологии), използвани в незаконната война на Русия в Украйна или в приноса на Иран към тази (война).“

Той посочи стриктното прилагане на разрешителните за износ на чувствителни технологии.

"Ние ще проучим нещата с тази компания“, каза Трюдо, "за да се опитаме да разберем как точно артикули, които не е трябвало да попаднат в ръцете на някой като иранското правителство, всъщност са се озовали там.

"Талисман уайърлес", добави той, "сътрудничи напълно" на разследването. Отава наскоро санкционира няколко ирански производители на дронове.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!