Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oтскок на промишлените поръчки в Германия през октомври

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през октомври по-силно от очакваното благодарение на силно търсене зад граница, което е нов сигнал, че очакваната рецесия във водещата европейска икономика може да се окаже по-плитка от досегашните прогнози, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки отскочиха през октомври с 0,8% спрямо септември, когато се свиха с 2,9% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с цели 4%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение с 0,1 на сто.

Изключвайки т.нар. мащабни (големи) поръчки обаче, новите промишлени поръчки се свиха през октомври с 1,2%.

На годишна база индустриалните поръчки в Германия се понижиха с 3,2% след спад с цели 9,8% през септември.

По-добрият от очакваното отскок се дължи в най-голяма степен на нарастване с 2,5% на чуждестранните поръчки за германски промишлени и индустриални стоки спрямо месец по-рано, като новите поръчки от еврозоната се повишават с 2,6%, докато тези извън еврозоната - с  2,5 на сто спрямо септември.

В същото време вътрешните промишлени поръчки в страната се свиха през октомври с 1,9% спрямо месец по-рано.

Поръчките за производство на капиталови стоки нараснаха с 3,2%, докато новите поръчки за междинни стоки отбелязаха спад с 1,4%, докато тези за потребителски стоки се свиха с цели 6,3 на сто.

Реалния промишлен оборот в Германия през октомври се понижи с 0,2% спрямо септември и беше с 5,5% над нивото от октомври 2021 г.

Предприятията все още имат затруднения при изпълнението на своите поръчки, тъй като веригите на доставки са нарушени поради войната в Украйна и продължаващите проблеми, причинени от кризата с Covid-19.

"В допълнение към леко подобрените показатели за бизнес настроения, това е допълнителна индикация, че рецесията може да бъде по-слаба от очакваното, дори ако перспективите за индустриалната икономика останат слаби“, посочи министерството на икономиката в коментар на днешните данни.

Германският бизнес нагласи се подобриха през ноември с повече от очакваното след неочаквания икономически растеж през третото тримесечие, като тази новина дойде, когато запълнените газови хранилище в Германия ограничи страховете за криза с доставките тази зима.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени