Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на НС не одобри забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол

Нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас"
Снимка: БНР-Бургас

Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол бе отхвърлена на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Тя е по предложение на ДПС и вече получи одобрение от депутатите от водещата енергийна комисия.

В петък правителството прие решение, че "Лукойл" може да изнася преработена продукция от руски нефт до 5 март, а не до 5 декември – когато влезе в сила европейското ембарго и каквато дата бе заложена в решението на последния редовен кабинет. Страната ни има дерогация за внос на руски петрол до 2024 година.

Очаквано – остра реакция срещу предложените от ДПС текстове бе изказана и от Петролната и газова асоциация. Светослав Бенчев:

"Намаляването на работата на комбината със сигурност ще доведе до по-малко приходи в бюджета. От друга страна това, което нас лично много ни притеснява, е, че то заплашва и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Политически тезата бе защитена от "Възраждане" и от БСП. Румен Гечев от левицата:

"Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум".

Йордан Цонев от ДПС, които са вносители на законопроекта, подчерта, че опитът на Германия и Италия, където функционират подобни рафинерии, е съвсем различен.

"Сходни предприятия в Германия на "Лукойл", и в Италия, бяха поставени под държавен контрол. Аз очаквам днес или най-късно утре да разберем механизма, по който това е станало, поне в Италия, защото там рафинерията е съвсем сходна и работи по същия начин."

"Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта и да започне да се облага и да се гарантират вземанията по отношение на ДДС и акцизите", каза още Йордан Цонев.

Между двете четения ще бъдат обновени текстовете.

От "Демократична България" вече са внесли законопроект, с който държавата може да поеме оперативния контрол върху рафинерията. Мартин Димитров уточни, че това не е национализация – т.е. смяна на собствеността в полза на държавата, а единствено осигуряване на функциониране на рафинерията. И още:

"Смисълът от тези санкции е дерогацията – дерогацията значи отстъпка, да е за българските потребители. Ние ако разрешим всичко да се изнася, кажете ми с прости думи как ще печелят от това българските потребители. А и от гледна точка на ЕС какъв е смисълът от санкции, които налагаш, а после има вторичен износ за целия Европейски съюз."

"Лукойл" обяви, че връща цялата си икономическа дейност в България и че ще плаща данъците си у нас, на което правителството разчита и за облагане на свръхпечалбите.

Преди изнасянето на икономическата дейност в чужбина обаче компанията често бе на загуба, заради което не постъпваха приходи в държавната хазна.

Намерението за промяната съвпадна с влизането на европейското ембарго, наложено заради руската война в Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна